Imprezowe roladki z tortilli Roladki z tortilli, to mój niezawodny sposób na pyszną i szybką przekąskę na imprezę lub śniadanie. Proste w przygotowaniu, efektywnie prezentujące się na stole. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam takie przekąski z warzywami, kiełbasą i serem. A tortilla jest doskonała do ich przygotowania.
Imprezowe roladki z tortilli wspaniale smakują w towarzystwie domowego sosu czosnkowego. Można je też wzbogacić o kawałki kiszonego ogórka. Koniecznie spróbujcie, bo są naprawdę pyszne.
A jeśli szukacie innych pomysłów na wykorzystanie tortilli, to polecam Wam np. krokiety z tortilli. Zaskoczcie swoich znajomych czymś oryginalnym 😉
Składniki:
- 2 placki tortilli
- 1/4 czerwonej papryki
- 6 czubatych łyżeczek serka kanapkowego np. Almette
- 10 plasterków krakowskiej – u klasyczna i wersja z zielonym pieprzem Olewnik
- 4 liście sałaty
- 4 plastry żółtego sera
- świeżo mielony czarny pieprz*
*serek można też doprawić ulubioną mieszaną ziół
Przygotowanie:
Każdy placek tortilli smarujemy serkiem kanapkowym. Warstwę serka delikatnie doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Następnie układamy po 5 cienkich plasterków kiełbasy krakowskiej, kolejno 2 plastry żółtego sera i 2 liście sałaty. Na środek układamy cienko pocięte kawałki czerwonej papryki.
Teraz powoli zwijamy tortille w dość ciasny rulon.
Zwinięte tortille kroimy ostrym nożem na roladki. Takie roladki można przed podaniem schłodzić, ale nie jest to konieczne. W każdą roladkę można wbić małą wykałaczkę (tylko pamiętajcie, by powiedzieć o tym gościom).
Smacznego