Imprezowe roladki z szynki dojrzewającej w trzech wersjach

Imprezowe roladki z szynki dojrzewającej w trzech wersjach Szukacie pomysłu na szybkie przekąski na sylwestrowy stół lub inną uroczystość. Polecam Wam imprezowe roladki z szynki dojrzewającej w trzech odsłonach. Te proste roladki zachwycą smakiem każdego. Moja rodzina i znajomi je uwielbiają. A odkąd spróbowałam przygotować je z szynki dojrzewającej od Pieczone&Wędzone są jeszcze lepsze. Pyszna szynka wieprzowa ze skórą z wyborną kompozycją ziół dodaje niepowtarzalnego smaku.

Polecam zarówno tą szynkę jak i inne wyroby ze sklepu Pieczone&Wędzone (do końca 2020 r. dostawa za darmo). Wszystko pyszne, wolne od GMO, glutenu i alergenów, same naturalne dodatki. Dodatkowo warto zaznaczyć, że dziczyzna pochodzi z polskich lasów, produkty wędzone są naturalnym dymem, a świnki są z certyfikowanej hodowli bez antybiotyków. Naprawdę warto spróbować!

A wracając do imprezowych roladek… Polecam Wam je przygotować na Sylwestra. Po taką roladkę u mnie sięga każdy. Smakują wybornie same, jak i w towarzystwie domowych sosów, np. czosnkowego. Roladki przygotowuję w trzech wersjach:

  • WERSJA 1 z pieczonymi marchewkami, papryką i sałatą
  • WERSJA 2 z miodową pietruszką, papryką i sałatą
  • WERSJA 3 z jajkiem, kiszonym ogórkiem i sałatą

Każda wersja jest równie pyszna. Polecam! 

Składniki:

  • 3 większe marchewki
  • 3 pietruszki (korzeń)
  • 3 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szynka dojrzewająca Pieczone&Wędzone
  • pieprz i sól do smaku
  • 2 małe pomarańczowe lub żółte papryczki
  • kilka listków sałaty Baby Leaf
  • posiekany szczypiorek
  • 2 małe kiszone ogórki

Przygotowanie:

Najpierw pieczemy warzywa. Marchewki i pietruszki obieramy i kroimy na 4 części (na długość). Do miski wlewamy oliwę z oliwek, miód (ja miałam stały, więc go wcześniej podgrzałam do rozpuszczenia), doprawiamy całość 2 szczyptami pieprzu i jedną małą szczyptą soli, mieszamy. Wkładamy do miski nasze warzywa i mieszamy ręką, tak by nasza marynata pokryła warzywa.

Warzywa układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Warzywa nie powinny się stykać. Blaszkę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) i pieczemy całość 35 minut. Studzimy. Warzywa kroimy na pół (pietruszki można zostawić w całości).

Jajka gotujemy na twardo.

Szynkę kroimy w plasterki. Paprykę i kiszonego ogórka kroimy w paseczki.

WERSJA 1 z pieczonymi marchewkami, papryką i sałatą

Na każdy plasterek szynki układamy po 2 listki sałaty, 3 kawałki marchewki i 2 kawałki papryki. Zwijamy w roladkę, układamy na talerzu.

WERSJA 2 z miodową pietruszką, papryką i sałatą

Na każdy plasterek szynki układamy po 2 listki sałaty i 2-3 kawałki miodowej pietruszki i opcjonalnie 1 kawałek papryki. Zwijamy w roladkę, układamy na talerzu.

WERSJA 3 z jajkiem, kiszonym ogórkiem i sałatą

Na każdy plasterek szynki układamy po 2 listki sałaty, 2 paseczki ogórka i ćwiartkę jajka. Doprawiamy całość odrobiną pieprzu i soli. Zwijamy w roladkę, układamy na talerzu.

Roladki można ułożyć na 3 talerzykach lub zbiorowo na jednym posypując je z wierzchu posiekanym szczypiorkiem. Wybornie smakują same, jak i w towarzystwie domowych sosów np. czosnkowego.

Jeśli obawiacie się, że roladki będą się rozwijać możecie wbić w nie wykałaczkę.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz