Imprezowe pizzerinki
Szukacie smacznych pomysłów na sylwestrową imprezę? Dziś mam dla Was kolejny. Pyszne imprezowe pizzerinki. U mnie takie mini pizze zawsze się sprawdzają. Można je podać z najróżniejszymi dodatkami. Do tego tylko domowy sos czosnkowy, ketchup i… Wszyscy zadowoleni ? Dziś polecam Wam wersję z dwoma rodzajami koziego sera. Pyszne połączenie smaków. Spróbujcie ?
Ciasto na pizzerinki:
- 400 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 200 ml ciepłej wody
- 1 płaska łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Ulubione dodatki – u mnie wersja z kozim serem:
- kawałek półtwardego koziego sera koziego
- 1-2 plasterki wędzonego koziego sera
- passata pomidorowa (u mnie wersja z bazylią)
- przyprawa do pizzy i zapiekanek
- kukurydza
- 8 plasterków kiszonego ogórka
- plasterki pieczarek
Przygotowanie:
Drożdże wyruszamy do ciepłej wody, mieszamy. Do miski dodajemy resztę składników i nasze rozrobione drożdże. Mieszamy wstępnie składniki łyżką, a następnie wyrabiamy ręką. Rękę obsypujemy mąką. Ciasto wyrabiamy tak długo aż będzie miękkie i elastyczne.
Z ciasta formujemy kulę i dostawiamy je pod przykrycie w ciepłe miejsce na około godzinę.
Po tym czasie z ciasta robimy gruby rulon i dzielimy je na 8 części.
Z każdej robimy kulkę, a następnie wałkujemy na mini pizze.
Nasze placki układamy w odstępach na 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
Każdy placek smarujemy passatą pomidorową, posypujemy startym kozim serem (można dać go więcej), następnie układamy plasterek ogórka, plasterek pieczarki, kawałek wędzonego sera, kukurydzę i całość posypujemy przyprawą do pizzy i zapiekanek.
Nasze pizzerinki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do ładnego zarumienienia. U mnie około 14-16 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, obserwujemy pizzerinki.
Smacznego
Wyszły naprawdę dobrze. U mnie tylko z innymi dodatkami
Cieszę się, że smakowały 🙂