Imprezowe pizzerinki

Imprezowe pizzerinki

Szukacie smacznych pomysłów na sylwestrową imprezę? Dziś mam dla Was kolejny. Pyszne imprezowe pizzerinki. U mnie takie mini pizze zawsze się sprawdzają. Można je podać z najróżniejszymi dodatkami. Do tego tylko domowy sos czosnkowy, ketchup i… Wszyscy zadowoleni ? Dziś polecam Wam wersję z dwoma rodzajami koziego sera. Pyszne połączenie smaków. Spróbujcie ?



Składniki:

Ciasto na pizzerinki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Ulubione dodatki – u mnie wersja z kozim serem:

  • kawałek półtwardego koziego sera koziego
  • 1-2 plasterki wędzonego koziego sera
  • passata pomidorowa (u mnie wersja z bazylią)
  • przyprawa do pizzy i zapiekanek
  • kukurydza
  • 8 plasterków kiszonego ogórka
  • plasterki pieczarek

Przygotowanie:

Drożdże wyruszamy do ciepłej wody, mieszamy. Do miski dodajemy resztę składników i nasze rozrobione drożdże. Mieszamy wstępnie składniki łyżką, a następnie wyrabiamy ręką. Rękę obsypujemy mąką. Ciasto wyrabiamy tak długo aż będzie miękkie i elastyczne.

Z ciasta formujemy kulę i dostawiamy je pod przykrycie w ciepłe miejsce na około godzinę.

Po tym czasie z ciasta robimy gruby rulon i dzielimy je na 8 części.

Z każdej robimy kulkę, a następnie wałkujemy na mini pizze.

Nasze placki układamy w odstępach na 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.

Każdy placek smarujemy passatą pomidorową, posypujemy startym kozim serem (można dać go więcej), następnie układamy plasterek ogórka, plasterek pieczarki, kawałek wędzonego sera, kukurydzę i całość posypujemy przyprawą do pizzy i zapiekanek.

Nasze pizzerinki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do ładnego zarumienienia. U mnie około 14-16 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, obserwujemy pizzerinki.

Smacznego

Pizzerinki mini pizze na imprezę

2 comments

Dodaj komentarz