Imprezowe paszteciki z pieczarkami

Imprezowe paszteciki z pieczarkami

Uwielbiam drożdżowe paszteciki. Przygotowuje je zawsze na różne spotkania, święta i inne uroczystości. Ciasto drożdżowe na paszteciki jest pyszne i świetnie wyrasta. A farsz? Ten zmieniam w zależności od sytuacji. Dziś polecam Wam paszteciki z pieczarkami. Prosty i szybki w przygotowaniu farsz, który smakuje wyśmienicie w połączeniu z ciastem drożdżowym.
 
Takie paszteciki z pieczarkami najlepiej smakują na ciepło (można je śmiało odgrzać np. w mikrofalówce). Można je też jeść na zimno. Idealnie smakują same, jako dodatek do czerwonego barszczu lub z domowym sosem czosnkowym. Spróbujcie. Przygotowanie takich pasztecików jest naprawdę proste 🙂

Składniki:

Na farsz:

  • 250 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 3-4 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 jajko M
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki cukru

Dodatkowo:

  • białko do posmarowania pasztecików – u mnie płynne od Farma Białka
  • sezam do posypania

Przygotowanie:

Farsz:

Cebulę drobno kroimy i smażymy chwile na maśle. Dodajemy obrane i drobno pokrojone pieczarki. Wszystko smażymy razem kilka minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec doprawiając pieprzem i solą. Farsz ma być wyrazisty w smaku.

Ciasto drożdżowe:

Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i wszystko mieszamy. Odstawiamy na chwilę.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, nasze rozrobione drożdże, olej i wbijamy jajko. Ciasto wyrabiamy ręką aż będzie miękkie i elastyczne. W razie potrzeby można delikatnie podsypać rękę mąką.

Ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Ciasto krótko wyrabiamy. Dzielimy na 3 części, każdą część rozwałkowujemy na podsypaną mąką macie na długi a la prostokąt (najlepiej 4-5 mm grubości, nie mniej niż 3 mm).

Na środek wykładamy farsz zostawiając wolne brzegi.

Zwijamy ciasto tworząc a la rulon. Zlepienie powinno być na spodzie.

Kroimy ostrym nożem na kawałki tworząc paszteciki.

Układamy je w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Paszteciki smarujemy białkiem i posypujemy sezamem.

Paszteciki pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu), aż do uzyskania ładnego koloru (około 20-25 minut).

Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i grubości ciasta).

Smacznego

*wpis we współpracy

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz