Imprezowe paszteciki z pieczarkami
Składniki:
Na farsz:
- 250 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 3-4 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 1 jajko M
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżeczki cukru
Dodatkowo:
- białko do posmarowania pasztecików – u mnie płynne od Farma Białka
- sezam do posypania
Przygotowanie:
Farsz:
Cebulę drobno kroimy i smażymy chwile na maśle. Dodajemy obrane i drobno pokrojone pieczarki. Wszystko smażymy razem kilka minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec doprawiając pieprzem i solą. Farsz ma być wyrazisty w smaku.
Ciasto drożdżowe:
Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i wszystko mieszamy. Odstawiamy na chwilę.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, nasze rozrobione drożdże, olej i wbijamy jajko. Ciasto wyrabiamy ręką aż będzie miękkie i elastyczne. W razie potrzeby można delikatnie podsypać rękę mąką.
Ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto krótko wyrabiamy. Dzielimy na 3 części, każdą część rozwałkowujemy na podsypaną mąką macie na długi a la prostokąt (najlepiej 4-5 mm grubości, nie mniej niż 3 mm).
Na środek wykładamy farsz zostawiając wolne brzegi.
Zwijamy ciasto tworząc a la rulon. Zlepienie powinno być na spodzie.
Kroimy ostrym nożem na kawałki tworząc paszteciki.
Układamy je w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Paszteciki smarujemy białkiem i posypujemy sezamem.
Paszteciki pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu), aż do uzyskania ładnego koloru (około 20-25 minut).
Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i grubości ciasta).
Smacznego
*wpis we współpracy
Dzień dobry. Ile pasztecików wychodzi z przepisu?
Mi wychodzą 2 duże blaszki z piekarnika.