Imprezowe parówki w chrupiącym cieście

Imprezowe parówki w chrupiącym cieścieImprezowe parówki w chrupiącym cieście (4)

Dziś mam dla Was pyszny i szybki przepis na imprezowe parówki w chrupiącym cieście. Takie danie doskonale sprawdzi się na różnych uroczystościach, dla kibiców lub od tak. Ten przepis udowadnia, że parówki można jeść na wiele sposobów, a nie tylko z chlebem lub w formie hot-doga. Jednak pamiętajcie, żeby wybrać dobrej jakości parówki, aby nie rozpadły się Wam podczas smażenia. Ja polecam parówki z szynki Henryk Kania. Idealnie pasują do mojego kukurydziano-pszennego ciasta. Spróbujcie.

Imprezowe parówki w chrupiącym cieście (3)

Składniki: (na 1 porcję, na imprezę polecam zrobić więcej 😉 )

  • opakowanie parówek z szynki Maestro Henryk Kania
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 całe jajko
  • 1/2 szklanki mleka +1-2 łyżki
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki*
  • olej do smażenia

*jeśli lubicie pikantniejsze potrawy możecie zamienić na ostrą

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki, całość mieszamy łyżką.

Przygotowanie - imrezowe parówki w chrupiącym cieście (1)

Następnie wbijamy całe jajko i dolewamy mleko, wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania gęstej jednolitej masy (jeśli masa wyda się Wam za gęsto możecie dodać odrobinę mleka, ale nie więcej niż 1-2 łyżki).

Przygotowanie - imrezowe parówki w chrupiącym cieście (3)

Parówki kroimy na 3 części. Tak powstałe mini parówki maczamy w cieście (dokładnie).

Przygotowanie - imrezowe parówki w chrupiącym cieście (2)

W mniejszym garnku (najlepiej z grubszym dnem) rozgrzewamy olej. Obtoczone w cieście parówki wrzucamy na rozgrzany olej (parówki powinny od razu wypłynąć). Smażymy z obu stron na mocno złoty kolor (jak małe pączki). Jeśli parówki nie będą się same obracać w oleju obracamy je np. łyżeczką.

Imprezowe parówki w chrupiącym cieście (1)

Nasze imprezowe parówki w chrupiącym cieście odsączamy z nadmiaru tłuszczu i od razu podajemy z ulubionym sosem (najlepiej smakują jeszcze ciepłe, choć są i zwolennicy zimnych 😉 ).  

Imprezowe parówki w chrupiącym cieście (2)

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

5 comments

Skomentuj Lucyna Anuluj pisanie odpowiedzi