Imprezowe grzybowe crostini w pikantnej wersji

grzybowe-crostini-w-pikantnej-wersji-pyszna-przekaskaDziś polecam Wam przepis na pyszną i prostą w przygotowaniu imprezową przekąskę – grzybowe crostini w pikantnej wersji. Takie małe, chrupkie kanapeczki idealnie sprawdzą się zarówno na przyjęciach, jak i np. spotkaniach kibiców. Przygotowanie ich jest bardzo proste. Takie grzybowe crostini, to idealne urozmaicenie stołu, szybka przekąska na jeden kęs. Spróbujcie.

Składniki:

  • 2 małe bagietki
  • oliwa z oliwek*
  • 200 g świeżych kurek
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
  • 3/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • mała szczypta soli
  • zioła włoskie (mieszanka przypraw) w młynku
  • 1 łyżka śmietanki 10%
  • około 3-4 łyżki startego na grubych oczkach sera (u mnie typu Gouda – taki akurat posiadałam w lodówce)

* do oliwy z oliwek, którą skrapiamy nasze małe kromeczki możemy dodać odrobinę startego czosnku, dzięki temu jeszcze bardziej wzbogacimy ich smak.

Przygotowanie:

Bagietki tniemy skośnie na małe kromeczki (na przysłowiowy „jeden kęs”) grubości około 1 cm. Następnie skrapiamy nasze małe kanapeczki oliwą z oliwek i podpiekamy w piekarniku (200 stopni około 6-7 minut) lub tosterze do pożądanej chrupkości ( u mnie ze względu na indywidualne upodobania część crostini jest bardziej, a część mniej dopieczona).

Rozgrzewamy patelnię z masłem, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, smażymy do lekkiego zarumienienia.

Kurki tniemy w kostkę. Dorzucamy do cebulki i smażmy na większym ogniu około 3-4 minuty w celu odparowania jak największej ilości wody. Następnie zmniejszamy gaz i dodajemy łyżkę śmietanki 10% i przyprawy – ostrą paprykę, pieprz, sól i zioła włoskie (3 przekręcenia młynka), mieszamy co jakiś czas. „Smażymy” tak nasze kurki z 3-4 minuty. Na koniec próbujemy czy odpowiadają nam w smaku.

Na przygotowane crostini wykładamy po łyżeczce „farszu” grzybowego. Następnie każdą kromeczkę posypujemy startym na grubych oczkach żółtym serem.

Blachę z crostini wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy wyłącznie do stopienia sera. Wyciągamy z piekarnika i od razu podajemy.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz