Imprezowe babeczki z kremem z twarogu i białej czekolady

Imprezowe babeczki z kremem z twarogu i białej czekolady W weekendy często stawiam na szybkie desery i małe wypieki. Dziś miałam gości. A że pogoda jest wręcz piękna, bo słońce przyjemnie grzeje, to spędziliśmy miło chwile na świeżym powietrzu. Szybkie babeczki z kremem z twarogu i białej czekolady, a do tego lampka dobrze schłodzonego półsłodkiego portugalskiego wina. Moi goście byli zachwyceni takim połączeniem. Czasem nie trzeba wiele, by miło spędzić czas i dobrze ugościć przyjaciół 🙂

P.s. Jeśli lubicie nie tylko dobre portugalskie wino, ale też marzy się wam wyjazd do tego pięknego kraju lub inne wspaniałe nagrody, to podpowiem wam, że warto wziąć udział w tym konkursie: https://winazportugalii.pl/ Ja spróbuje swoich sił 😉 Może uda mi się wygrać romantyczną wycieczkę lub zestaw win, by miło spędzić czas we dwoje 😉

Składniki: (na 12-13 babeczek)

Na krem:

  • 250 g sera na sernik
  • 75 g białej czekolady*
  • 5 łyżek śmietanki 30% (75 ml)

*jeśli lubicie słodsze kremy można dodać więcej czekolady do 100 g

Na babeczki:

  •  150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko

Dodatkowo:

  • liofilizowane maliny i listki świeżej mięty

Przygotowanie:

Jak przygotować kruche babeczki?

Mąkę, cukier puder, żółtko i posiekane masło umieszczamy w misce. Szybko zagniatamy składniki, tworzymy kulę i owijamy ją w folię spożywczą. Schładzamy w lodówce przez godzinę lub około 30-40 minut w zamrażalniku.

Ciasto rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie. Wycinamy kółka ciut większe niż wielkość foremki do babeczek. Foremki smarujemy masłem i wykładamy ciastem lekko dociskając. Ciasto nakłuwamy widelcem.

Babeczki pieczemy około 10-15 minut w 200 stopniach. Studzimy.

Jak zrobić krem z białej czekolady i sera?

Do garnuszka wlewamy śmietanę. Podgrzewamy ją. Garnuszek zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia czekolady i połączenia składników.

Do miski przekładamy ser, dodajemy zawartość garnuszka i wszystko dokładnie mieszamy lub miksujemy.

Krem nakładamy do kruchych korpusów. Zdobimy rozdrobnionymi liofilizowanymi malinami i listkami świeżej mięty.

Babeczki schładzamy w lodówce – najlepiej 2 godziny.

Smacznego

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

8 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi