Uwielbiam sałatki. Dziś polecam Wam przepis na imprezową sałatkę ziemniaczano-paprykową z kwaszonym ogórkiem. Szybka, smaczna, po prostu doskonała dla gości. Taką sałatkę przygotowywałam jeszcze na studiach. Zawsze się sprawdzała. Minimum składników i pyszny smak. Czasem nie trzeba nic więcej. Polecam spróbować 🙂
Składniki:
- 2 jajka
- 1 ziemniak
- 3 małe ogórki kwaszone
- 1/2 czerwonej spiczastej papryki
- około 2 cm pora
- 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej (u mnie Skworcu)
- około 4 łyżki majonezu
- sól himalajska do smaku (u mnie Skworcu)
- pieprz czarny mielony do smaku (u mnie Skworcu)
Przygotowanie:
Ziemniaka gotujemy w łupinie, a jajka na twardo.
Jajka obieramy i kroimy w kostkę (ja używam sitka do warzyw (krajarki)). Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kwaszone. Kolejno kroimy obranego i przestudzonego ziemniaka. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę, posiekanego pora i 1/2 łyżeczki wędzonej słodkie papryki.
Na koniec dodajemy majonez oraz doprawiamy sałatkę solą i pieprzem. Mieszamy, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku.
Podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce.
Smacznego
Uwielbiam takie imprezowe sałatki. Świetnie się sprawdzają, gdy odwiedzają nas goście. Pozdrowionka serdeczne. 🙂
Pyszna sałatka kochana, częstuje się 🙂
Zapraszam 🙂