Już niedługo Sylwester. W tym czasie na naszych stołach królują najróżniejsze imprezowe przekąski. Dziś polecam Wam pomidorki z serem i sosem czosnkowo-ziołowym. Pysznie, prosto, szybko. U nas taka przekąska bardzo szybko znika z talerzy. Spróbujcie i Wy.
Składniki:
- 4-5 pomidorów
- około 2 łyżek majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (nie może być za rzadki)
- 1 ząbek czosnku
- szczypta słodkiej czerwonej papryki u mnie Skworcu
- pieprz ziołowy do smaku – u mnie Skworcu
- ser żółty (u mnie Gouda)
- sól do smaku
- zielona pietruszka do ozdoby (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Pomidory kroimy na grube plastry, układamy na talerzykach lub większym półmisku.
Do miseczki dodajemy jogurt, majonez i starty na najdrobniejszych oczkach ząbek czosnku. Całość doprawiamy ziołowym pieprzem, słodką czerwoną papryką i solą. Dokładnie mieszamy, próbujemy. Opcjonalnie doprawiamy lub/i dodajemy więcej majonezu jeśli sos wyda nam się za rzadki.
Łyżeczką nakładamy sos na plastry pomidora. Całość posypujemy startym żółtym serem. Ozdabiamy świeżą zieloną pietruszką.
Imprezowa przekąska. Pomidorki z serem i sosem czosnkowo-ziołowym.
Smacznego
Piękny talerzyk, jaki widzicie na zdjęciach pochodzi z