Imprezowa przekąska pieczarkowa. Pysznie i chrupiąco. Idealna na weekendowe spotkania z przyjaciółmi, rodziną, na przyjęcie lub od tak, gdy chcecie np. posiedzieć z mężem i coś… pochrupać przy oglądaniu ulubionego filmu 😉 Do tego naprawdę prosta w przygotowaniu. Polecam i życzę Wam miłego dnia 🙂
W przepisie wykorzystałam przyprawy od Smaki Natury. Przyprawy są pozbawione glutaminianu sodu, nadają danią wyjątkowy smak, mają szerokie zastosowanie (idealne do sosów, makaronów, zapiekanek itd). Warto odwiedzić stronę Smaki Natury
Uwaga! Dla czytelników bloga 10% rabatu na zakupy w sklepie.
Pamiętajcie o wpisaniu kodu „slodkie okruszki”
Składniki:
- 8-10 pieczarek w zależności od wielkości
- 2 jajka M
- 7 łyżek mąki kukurydzianej + do obtoczenia
- 7 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek mleka
- 3 pełne łyżeczki przyprawy Pomidory z Czosnkiem Bazylią Bez Soli Smaki Natury*
- 2 szczypty pieprzu czosnkowego Smaki Natury
- masło klarowane do smażenia
- pikantny ketchup lub inny sos do podania
*można dodać więcej, jeśli lubicie mocniejsze smaki
Przygotowanie:
Pieczarki obieramy, pozbawiamy ogonków (potrzebujemy samych kapeluszy).
W misce mieszamy 7 łyżek mąki kukurydzianej, z mąką pszenną, 2 jajkami, mlekiem i przyprawami. Powinna nam powstać gęsta masa.
Do drugiej miseczki wsypujemy samą mąkę kukurydzianą – będzie w niej obtaczać na koniec pieczarki.
Kapelusze grzybów maczamy w gęstym cieście, następnie obtaczamy w mące kukurydzianej. Smażmy z obu stron na maśle.
Podajemy z pikantnym ketchupem lub innym ulubionym sosem.
Smacznego
Bardzo fajny pomysł kochana 🙂
Dziękuję 🙂