Uwielbiam szybkie dania z tortilli. Dziś proponuję Wam wersję serowo-pieczarkową. Coś pysznego. Rozpuszczony ser, pieczarki i ogórek, który wieńczy całość. Do tego tylko ulubiony sos – u mnie czosnkowy i można się zajadać. Takie tortille są idealna na śniadanie, kolacje i… na mecz. Dziś o 21:00 kibicujemy! Polacy jesteśmy z Wami!
Składniki: (dla ułatwienia na 1 porcję)
- twardy żółty ser – około 4 łyżki po starciu
- 3 duże pieczarki
- 2 małe ogórki korniszone (wielkości małego palca u ręki)
- tortilla
- duża szczypta soli ziołowej
- 2 łyżeczki masła
- do podania sos czosnkowy (u mnie Folwark)
Przygotowanie:
Ser ścieramy na tarce na małych oczkach.
Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Następnie smażymy na maśle, doprawiając solą ziołową.
Na środku placka tortilli (zostawiając boki wolne, aby złożyć pakiecik) sypiemy 2 łyżki żółtego sera. Na ser nakładamy łyżką pieczarki (bez tłuszczu), na wierzch układamy pokrojone w plasterki ogóreczki i całość posypujemy resztą startego sera.
Składamy pakiecik (wszystkie brzegi tortilli do siebie). Tortille układamy na rozgrzanej patelni grillowej. Grillujemy na małym ogniu (, aby ser w środku się rozpuścił) z obu stron.
Podajemy. Idealnie smakują na ciepło i zimno z dodatkiem sosu czosnkowego.
Świetne tortille, pycha!
Dziękuję 🙂
Aż żałuję, że na czwartkowym meczu nie miałam takich przekąsek. Nadrobię zaległości 😉 Pozdrawiam serdecznie 🙂 Miłego weekendu życzę 🙂