Hit! Ciasteczka z patelni z pomarańczową skórką

Hit! Ciasteczka z patelni z pomarańczową skórką Tak, tak dobrze czytacie. Te ciasteczka przygotujecie na patelni, bez użycia piekarnika. Przepis na te ciasteczka dostałam dawno temu od znajomej. Przez lata zmodyfikowałam go do własnych potrzeb. I teraz od czasu do czasu przygotowuję takie nietypowe ciasteczka. Proste, pyszne, do przygotowania dosłownie w kilka minut. Idealne, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, gdy przyjdą niespodziewani goście, gdy nie mamy piekarnika lub gdy w letnie gorące dni po prostu nie chcemy go włączać. Polecam i Wam spróbować.

Ciasteczka z patelni z pomarańczową skórką, to mój hit każdego spotkania z przyjaciółmi. Moi znajomi już dobrze znają ten przepis, przyszedł czas bym podzieliła się nim również z Wami. To kto ma ochotę na ciasteczko? 😉

Rady: Jeśli nie lubicie skórki pomarańczowej możecie dodać np. posiekane suszone morele, rodzynki lub żurawinę. Można również przygotować ciasteczka bez dodatków.

Ciasteczka podaje same lub posmarowane nadzieniem jagodowym Kandy Lauretta i posypane dekoracyjnymi gwiazdkami.

Składniki: (na 12-14 sztuk w zależności od wielkości ciasteczek)

  • 125 g masła (opcjonalnie margaryny)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Skworcu
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka klasy M
  • 0,5 szklanki cukru (można dodać mniej, ciasteczka wychodzą mocno słodkie)
  • 3 pełne łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (można zamienić np. na pokrojone w kosteczkę suszone morele lub posiekane rodzynki)
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego (można zamienić na inny)

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, kandyzowaną skórkę pomarańczową i cukier. Całość wstępnie mieszamy łyżką.

Następnie wbijamy jajko, dodajemy aromat i posiekane masło.

Wyrabiamy ciasto tak długo, aż składniki ładnie się połączą i będzie można uformować kulę.

Odrywamy kawałki ciasta i rozwałkowujemy na podsypanym mąka blacie/macie na grubość około 5 mm (nie więcej!). Wycinamy ciasteczka.

Patelnię (używam tytanowej) delikatnie smarujemy olejem (dosłownie pędzelkiem lub przecieramy papierowym ręcznikiem nasączonym olejem). Ustawiamy palnik na minimalną moc.

Ciasteczka smażymy partiami przez około 3-4 minuty z każdej strony. Ciasteczka powinny być ładnie rumiane.

Ciasteczka zdejmujemy za pomocą łopatki z patelni i odkładamy. Jemy, gdy ostygną.

Dodatkowo ciasteczka można posmarować np. nadzieniem owocowym i dowolnie ozdobić.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Anastasia Anuluj pisanie odpowiedzi