Historia czekolady

Czekolada to jeden z najpopularniejszych i ulubionych przysmaków nie tylko dzieci, lecz także dorosłych. Smakołyk ten stanowi idealny pomysł na prezent dla ukochanej osoby. Mało kto wie, że pierwsze czekolady wcale nie były słodkie. Kakaowiec, z którego przygotowana jest czekolada, dawał gorzki smak. Jaka jest historia czekolady i z czego się ją robi?

  1. Skąd pochodzi czekolada?

  2. Do czego dziś stosowana jest czekolada

  3. Zdrowotne właściwości czekolady

Skąd pochodzi czekolada?

Czekolada to ulubiony przysmak wielu osób, jednak mało kto zastanawia się, w jaki sposób przysmak ten trafił do Europy. Od razu trzeba zaznaczyć, że naturalnie czekolada występuje na terenie dzisiejszego Meksyku (Ameryka Łacińska). To właśnie tam była już znana ponad 4000 lat temu. Pierwszymi ludźmi, którzy poznali tajniki drzewa kakaowego byli Olmekowie. Na początku czekoladę pili podczas różnych ceremonii. Docenili także jej właściwości lecznicze i wykorzystywali ją do leczenia różnych schorzeń. Warto zaznaczyć, że ówczesna czekolada w niczym nie przypominała dzisiejszych wyrobów cukierniczych. Przede wszystkim miała formę płynną i wcale nie była słodka. Napar z kakaowca był uznawany za święty, a przygotowano go z ziaren drzewa kakaowca. Napój nazwano wtedy „xocolatl”, co oznaczało nic innego, jak gorzka woda. Cała mikstura była bardzo gęsta. Doprawiano ją papryczkami chili i skrobią kukurydzianą. Czekolada znana była także Aztekom, którzy używali ziaren jak pieniędzy. To właśnie te malutkie ziarenka były czymś w rodzaju środka płatniczego. W XV wieku czekoladę uważano za dar boga Quetzalcoatla. Uznawano ją za afrodyzjak. 

Czekolada w Europie pojawiła się po podbojach Ameryki Łacińskiej przez Hiszpanów, chociaż tak naprawdę trudno określić, kiedy ten święty napój trafił na Półwysep Iberyjski. Prawdopodobnie miało to miejsce w 1528 roku, kiedy konkwistador Hernan Cortés przywiózł ziarenka do swojego kraju. Na początku napój nie cieszył się popularnością ze względu na swój bardzo gorzki smak. Dlatego zaczęto do niego dodawać cukier i mód. W tym momencie czekolada zyskała niesamowitą popularność. Europa zachwyciła się napojem mniej więcej sto lat później, kiedy to król Francji Ludwik XIII poślubił córkę króla Hiszpanii. Następnym krajem, w którym czekolada podbiła serca mieszkańców, była Wielka Brytania. Na początku był to napój jedynie dla elity. Z czasem czekolada stawała się coraz bardziej powszechna i dziś można ją spotkać w wielu różnych wersjach w każdym sklepie. 

Do czego dziś stosowana jest czekolada

Chociaż czekolada przestała być traktowana jako napój bogów, to dla wielu osób nadal jest to największy przysmak. Ciekawym dodatkiem do czekolady są przyprawy, np. cynamon czy wspomniane już chilli. Tak przygotowany smakołyk naprawdę rozpływa się w ustach. Kawałki czekolady można dodać do ciasta. Wystarczy mąka, jajka i margaryna zagniecione z pokruszona czekoladą i mamy bardzo dobre i łatwe ciasto. Czekoladę można pić jako napój i dodać do zwykłego kakao. W sklepach dostępne są pyszne pralinki z nadzieniem lub gorzka czekolada przypominająca napój Azteków czy Olmeków. Taka duża różnorodność sprawia, że każdy znajdzie przysmak idealnie dopasowany do własnych oczekiwań.

Zdrowotne właściwości czekolady

Nie można zapomnieć o leczniczych właściwościach czekolady. Gorzka czekolada jest produktem o niskim indeksie glikemicznym, dlatego mogą jeść diabetycy. Czekolada zawiera bardzo dużo magnezu oraz żelaza. Stanowi idealną przekąskę dla osób, które potrzebują dużo energii. Jest to zatem idealny przysmak na każdy dzień.

Print Friendly, PDF & Email

One comment

Skomentuj Danka Kropisz Anuluj pisanie odpowiedzi