Herbata guayusa – dlaczego warto ją pić?

Kawa to jedne z najpopularniejszych napojów pobudzających na świecie. Czy jednak tylko ona może “pobudzić” nas do życia o poranku lub usunąć popołudniowe znużenie? Warto rozejrzeć się dalej i poznać moc wyjątkowej herbaty jaką jest herbata guayusa. Jak wpływa na nasz organizm? Jakie ma cenne właściwości? Dlaczego warto pić napar z guayusy? O tym krótko w dzisiejszym artykule.

Czym jest quayusa?

Herbata guayusa wytwarzana jest z liści ostrokrzewu gujańskiego (Ilex guayusa), który pochodzi z Ameryki Południowej. Można go spotkać głównie na terenie Ekwadoru, Peru i Południowej Kolumbii. Jej właściwości są znane i cenione już od tysięcy lat.  Guayusa ma duże stężenie kofeiny,tym samym działa podobnie do popularnej kawy. Wpływa pozytywnie na stan umysłu, poprawia samopoczucie, sprzyja skupieniu i  koncentracji. Jednak to nie wszystkie jej cenne właściwości.

Jak smakuje napar z guayusa?

Guayusa jest często porównywana do yerba mate. Oba krzewy pochodzą od roślin należących do jednej rodziny – yerba mate to inaczej ostrokrzew paragwajski, guayusa zaś – ostrokrzew gujański. Obie herbaty mają też podobny sposób przygotowania. Jednak na tym ich podobieństwa się kończą. Smak to jedna z największych różnic. Herbata Guayusa ma delikatny, lekko roślinny smak. Ten napar można uzupełnić owocami, ziołami, kwiatami itd.

Jakie właściwości ma herbata guayusa?

Czy właściwości guayusy polegają jedynie na pobudzeniu naszego organizmu? Zdecydowanie nie. Guayusa jest też bogata w składniki odżywcze. Zawiera m.in. pierwiastki takie jak potas, magnez, fosfor, sód, żelazo, cynk. Ma też dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż zielona herbata. Wykazano również, że spożywaniu tej herbaty pomaga usprawnić procesy trawienne, zmniejszyć skurcze i wzdęcia.. Dodatkowo guayusa ceniona jest za właściwości przeciwzapalne. Niektóre źródła, ze względu na wysoką zawartość kofeiny, polecają ją spożywać w czasie stosowania diety odchudzającej.

Czy guayusa ma skutki uboczne?

Guayusa, podobnie jak inne napoje z kofeiną, powinna być spożywana w rozsądnych ilościach. Dodatkowo nie powinna być spożywana przez: dzieci czy osoby w ciąży i karmiące piersią. To zdrowy napar, jednak ze względu na dużą zawartość kofeiny, należy go spożywać rozsądnie, aby czerpać z niego tylko same korzyści.

*artykuł sponsorowany

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz