Halloweenowe babeczki z budyniem

Halloweenowe babeczki z budyniem

Dziś mam dla Was pyszne i proste w przygotowaniu halloweenowe babeczki z budyniem. Moje dzieci były zachwycone 😉  Te kształty, nadzienie. Babeczki znikły w kilka chwil 🙂 Polecam i Wam takie słodkie halloweenowe babeczki.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Emix
  • 130 g cukru
  • 2 łyżeczki łyżka cukru z dodatkiem wanilii Emix
  • 2 jajka M
  • pół szklanki oleju

Dodatkowo:

  • 1 budyń o smaku piernikowo-dyniowym Emix
  • 1 i 3/4 szklanki mleka
  • 2 płaskie łyżki cukru

Przygotowanie:

Szklankę mleka zagotowujemy. W 3/4 szklanki mleka rozrabiamy budyń dodając cukier do smaku. Wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy całość do zgęstnienia budyniu. Odstawiamy do wystudzenia.

Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i oba rodzaje cukru. Mieszamy i dodajemy jajka, olej, mleko. Mieszamy do połączenia.

Do silikonowej formy z kształtami halloweenowymi wykładamy porcję ciasta i 1-2 łyżeczki budyniu. Rada: Niektóre foremki warto lekko wysmarować olejem przed nałożeniem ciasta.

Babeczki pieczemy w 190 stopniach około 20-25 minut. Czas zależy od piekarnika i użytej formy. Dlatego obserwujemy nasze babeczki.

Wystudzone wyciągamy z foremki. Babeczki można dodatkowo udekorować np. lukrem.

Smacznego



Wpis we współpracy z Emix

2 comments

  1. Angelika says:

    Zastanawia mnie kolejność: do foremki dajemy ciasto, następnie łyżeczkę budyniu i tak pieczemy? Czy budyniu nie przykrywamy jeszcze warstwa ciasta?

    • Magdalena says:

      Podczas pieczenia ciasto rośnie i przykryje budyń. Jeśli będzie miała Pani inne (głębsze) foremki, to można przykryć budyń porcją ciasta. W przypadku tych foremek doradzam nie dodawać więcej ciasta, bo kształty mogą się nie udać.

Dodaj komentarz