Halloweenowe babeczki z budyniem
Dziś mam dla Was pyszne i proste w przygotowaniu halloweenowe babeczki z budyniem. Moje dzieci były zachwycone 😉 Te kształty, nadzienie. Babeczki znikły w kilka chwil 🙂 Polecam i Wam takie słodkie halloweenowe babeczki.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 1 szklanka mleka w temperaturze pokojowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Emix
- 130 g cukru
- 2 łyżeczki łyżka cukru z dodatkiem wanilii Emix
- 2 jajka M
- pół szklanki oleju
Dodatkowo:
- 1 budyń o smaku piernikowo-dyniowym Emix
- 1 i 3/4 szklanki mleka
- 2 płaskie łyżki cukru
Przygotowanie:
Szklankę mleka zagotowujemy. W 3/4 szklanki mleka rozrabiamy budyń dodając cukier do smaku. Wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy całość do zgęstnienia budyniu. Odstawiamy do wystudzenia.
Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i oba rodzaje cukru. Mieszamy i dodajemy jajka, olej, mleko. Mieszamy do połączenia.
Do silikonowej formy z kształtami halloweenowymi wykładamy porcję ciasta i 1-2 łyżeczki budyniu. Rada: Niektóre foremki warto lekko wysmarować olejem przed nałożeniem ciasta.
Babeczki pieczemy w 190 stopniach około 20-25 minut. Czas zależy od piekarnika i użytej formy. Dlatego obserwujemy nasze babeczki.
Wystudzone wyciągamy z foremki. Babeczki można dodatkowo udekorować np. lukrem.
Smacznego
Zastanawia mnie kolejność: do foremki dajemy ciasto, następnie łyżeczkę budyniu i tak pieczemy? Czy budyniu nie przykrywamy jeszcze warstwa ciasta?
Podczas pieczenia ciasto rośnie i przykryje budyń. Jeśli będzie miała Pani inne (głębsze) foremki, to można przykryć budyń porcją ciasta. W przypadku tych foremek doradzam nie dodawać więcej ciasta, bo kształty mogą się nie udać.