Dziś zapraszam Was na gruszkowo-jabłkowe ciasto deserowe (kruche). Idealne do popołudniowej kawy czy herbaty. Wspaniałe, by umilić sobie każdy dzień. Jeśli tak jak ja kochacie ciasta z gruszkami czy jabłkami, a do tego uwielbiacie nutę cynamonu w wypiekach na pewno skusilibyście się na kawałek lub dwa 😉 Ciasto smakuje wspaniale samo lub… podane z porcją bitej śmietany 😉 Dosłownie małe niebo na talerzu. Spróbujcie.
Do ciasta użyłam mąki pszennej typ 450 od Swoja Mąka. Sprawdziła się doskonale. I… tu mam dla Was małą niespodziankę
5% rabatu na zakupy w sklep.swoja-maka.pl
na hasło: #slodkieokruszki
Składniki:
- 230 g mąki pszennej – u mnie typ 450 Swoja Mąka
- 3 łyżki cukru
- lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- mała szczypta soli
- 140 g schłodzonego masła lub margaryny
- 1 jajko
- 1-2 małe gruszki
- 1 małe jabłko
- duża szczypta cynamonu
- niespełna 1/2 łyżki cukru trzcinowego
Propozycja podania: bita śmietana i odrobina cynamonu.
Ciasto piekłam w małej papierowej formie na tartę (średnica 16 cm 3,5 cm wysoka) od Alfatec
Przygotowanie:
W misce mieszamy mąkę, cukier, sól i . Dodajemy posiekane masło. Całość rozcieramy palcami, aż powstanie a la kruszonka. Następnie dodajemy całe jajko i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto wstawiamy na około 30 minut do lodówki.
Do małej foremki – u mnie papierowa 16 cm średnica 3,5 cm wysoka – wykładamy większą połowę ciasta (wcześniej warto większy kawałek ciasta spłaszczyć np. w dłoniach) ugniatając palcami wylepiamy dno, a następnie boki foremki. Resztę ciasta wkładamy z powrotem do lodówki.
Gruszki i jabłko obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i innych niejadalnych części. Kroimy i układamy w środku wylepionej ciastem formy. Owoce posypujemy cynamonem, a następnie cukrem. Wstawiamy do lodówki na czas nagrzewania piekarnika.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni na funkcji góra-dół.
Foremkę z ciastem wyciągamy z lodówki. Na wierzch rwiemy w rękach resztę ciasta tworząc a la łaty.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45 minut do ładnego zarumienienia ciasta.
Podajemy po przestudzeniu (u nas leciutko ciepłe) np. z bitą śmietaną i odrobiną cynamonu.
Smacznego
Takie ciasta można jeść i jeść 😀
😀
Mmm.. ale apetyczne! 🙂
Dziękuję 😀
Robiła to ciasto, ale bez gruszek bo nie miałam i na innej foremce Fajne i proste
Cieszę się, że smakowało 🙂 Pozdrawiam 🙂
Bez proszku do pieczenia?
Pani Aniu, to kruche ciasto, więc nie używamy proszku do pieczenia. Pozdrawiam