Idealne na sytą kolację lub szybki obiad – grillowane tortille z serem korycińskim, kurczakiem i pieczarkami. W kilka chwil możecie przygotować danie, które na pewno zaspokoi Wasz głód. Ser koryciński dodaje niepowtarzalnego smaku. Oczywiście z dodatkami możecie eksperymentować, dodawać wymieniać. U mnie poza wspomnianym serem farsz do tortilli stanowi wędzony filet z piersi z kurczaka, pieczarki, i papryka. Tortille podałam z kwaszonymi ogóreczkami. Było naprawdę pysznie. Spróbujcie i Wy.
Składniki:
- 2 tortille pszenne
- 5 większych pieczarek
- filet wędzony z piersi kurczaka (około 100 g)
- 1/4 żółtej papryki
- kawałek sera korycińskiego (około 120 g) – u mnie naturalny Ser Koryciński Swojski Bielec
- sól i pieprz do smaku
- olej rzepakowy do podsmażenia farszu (polecam Woj-len)
Przygotowanie:
Ser koryciński rozdrabniamy w dłoniach do miseczki.
Pieczarki kroimy w półplasterki, wędzony filet z piersi kurczaka w paseczki lub kostkę. Paprykę kroimy w kostkę. Całość podsmażamy na patelni na oleju doprawiając wszystko solą (u mnie himalajska – nieduża ilość ze względu na słoność sera) oraz pieprzem.
Następnie dodajemy nasz ser koryciński. Smażymy na mniejszym ogniu ciągle mieszając, aż ser ładnie się będzie topił.
Farsz układamy na dwie rozłożone tortille. Każdą składamy na pół, a następnie grillujemy z obu stron na patelni grillowej.
Przed podaniem kroimy każdą tortillę na pół. Podajemy same, z ogóreczkami kwaszonymi lub ulubionym sosem/ketchupem.
Smacznego