Grillowane pieczarki – prosta przekąska Lubicie pieczarki? Ja uwielbiam. Dodaje je do sałatek, sosów lub łazanek. Polecam Wam je też jako samodzielną przekąskę – chrupiące pieczarki w panierce Dziś kolejna wersja takiej przekąski, ale tym razem z grilla. Grillowane pieczarki są bardzo proste do przygotowania. Najlepiej wybrać małe pieczarki, wówczas wystarczy je dobrze umyć i pozbawić ogonków. Potem wymieszać w mieszance przypraw i oleju lub oliwy i już można grillować. Takie grillowane pieczarki, to prosta i pyszna przekąska lub dodatek do innych dań. Spróbujcie 🙂
Składniki:
- około 120 g małych pieczarek
- 1 mała szpiczasta czerwona papryka
Wariant I:
- 2,5 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku bez chemii
- 1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
- sól i pieprz do smaku
Wariant II:
- 2,5 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu z chilli z imbirem i czosnkiem (dostępny w ofercie MrMing)
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Z pieczarek usuwamy ogonki, dokładnie je myjemy i przekładamy do miski. Do miski dodajemy też pokrojoną czerwoną paprykę.
W miseczce mieszamy składniki z wariantu I lub II. Tak przygotowaną mieszankę dodajemy do naszych pieczarek. Dokładnie mieszamy składniki.
Tak przygotowane pieczarki z papryką grillujemy na patelni grillowej lub układamy na specjalnej jednorazowej tacce i wkładamy na grill. W trakcie grillowania pieczarki należy 1-2 razu obrócić.
Podajemy od razu jako dodatek do innych dań lub przekąskę.
Smacznego