Grillowana tortilla z warzywami i domowym sosem czosnkowym. Czyli prosta, pyszna propozycja na każdą okazję. Taką tortillę można podać na lżejszy, szybki obiad lub na kolację. Do środka wkładamy ulubione warzywa – u mnie zawsze brokuł, marchew, kukurydza i dodatkowo inne w zależności od tego na co mam akurat ochotę 😉 Takie tortille obowiązkowo podaję w towarzystwie domowego sosu czosnkowego. Spróbujcie. Prosto, szybko i smacznie.
Składniki:
- 1 tortilla – u mnie od Kuchnie Świata
- ulubiony miks warzyw na patelnię*
- 2 duże szczypty Ziół Małgorzaty (lub innej ulubionej mieszanki ziół)
- odrobina oleju do smażenia
- opcjonalnie starty żółty ser
Na sos:
- 1 ząbek czosnku
- 2 pełne łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- posiekany koperek do posypania tortilli
*około 2 mniejsze garście, muszą zmieścić się w tortilli.
Przygotowanie:
Warzywa smażymy na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu, doprawiając je do smaku ulubioną mieszanką ziół – u mnie Zioła Małgorzaty.
Tak przygotowane warzywa układamy na połówce tortilli. Możecie je na tym etapie posypać startym żółtym serem (ja dziś pominęłam). Tortillę grillujemy (u mnie grill z funkcją opiekacza). Jeśli nie macie takiego urządzenia, a jedynie np. patelnię grillową warto dodać do tortilli odrobinę sera, żeby się nie rozpadała podczas obrotu.
Tak przygotowaną tortillę podajemy z domowym sosem czosnkowym, posypaną odrobiną posiekanego koperku. Jak przygotować sos? W miseczce mieszamy jogurt naturalny, majonez i starty na drobnych oczkach ząbek czosnku. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego
Oj zjadłabym taką tortillę 🙂 Pycha!
Dziękuję i polecam 🙂