Uwielbiam serię książek Siostry Marii. Jej przepisy są nie tylko pyszne, ale też i przystępne dla każdego. Dziś polecam Wam kolejną książkę „Gotuj na parze. Jedz zdrowo!” Wyd. Martel. W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zwraca uwagę na to, by odżywiać się zdrowo, niskokalorycznie i dostarczać organizmowi cennych składników odżywczych. Gotowanie na parze spełnia wszystkie te kryteria. Na parze można przygotować warzywa, większość mięs, ryby, owoce morza, a nawet jajka, omlety, kasze czy ryże. Pysznie wychodzą również pierogi i kluski drożdżowe. Potrawy są smaczne i w zasadzie nie trzeba ich też nadmiernie doprawiać. A polecana przeze mnie książka jest ich skarbnicą.
W książce znajdziemy przepisy na:
- pierogi i kluski na parze
- warzywa na parze
- mięso na parze
- jajka i omlety na parze
- ryby i owoce morza na parze
Wśród tak wielu przepisów Siostry Marii znajdziemy np. kluski drożdżowe z malinami, pampuchy z jagodami, szparagi na parze, ryż z chili i czosnkiem, kalafior z sosem serowym, gołąbki na parze, omlet z warzywami, kotleciki rybne, łososia na parze z warzywami i wiele innych. Osobiście jestem pozytywnie zaskoczona jak wiele pysznych i różnorodnych dań można przygotować na parze. Przepisy są zdrowe, ich opis jest prosty i czytelny dla każdego. Polecam Wam tą książkę!