Gorąca czekolada ze złotą pianką

Gorąca czekolada ze złotą pianką i niezwykłe produkty od GoodMiód

Lubicie czekoladę? Ja uwielbiam. Idealna na deser, idealna jako dodatek do ciast (polecam Wam moją czekoladową babkę), wyśmienita w wersji na gorąco 😉 Dziś mam dla Was prosty przepis na gorącą czekoladę ze złotą pianką. Zimą, to jeden z moich ulubionych deserów. Zwłaszcza, gdy wracam z długiej wycieczki lub byłam z dziećmi na sankach (idealna na rozgrzanie). Prezentowana wersja gorącej czekolady wzbogacona jest o wyjątkową złotą piankę 🙂 Skąd ten piękny kolor? Pianka zawdzięcza ten kolor paście miodowej do złotego mleka. Polecam spróbować takiego połączenia.

Czym jest Pasta Miodowa do Złotego Mleka?

Próbowaliście kiedyś złotego mleka? Jeśli nie, to polecam. W Indiach, to wręcz obowiązkowy napój stosowanym przy przeziębieniach, kaszlu, stanach zapalnych , bólach i niepokoju. Teraz taki napój możemy przygotować jeszcze szybciej i jest jeszcze smaczniejszy 🙂 A wszystko dzięki Złotej Paście do Złotego Mleka od GoodMiód. Wystarczy podgrzać mleko lub napój roślinny, dodać łyżeczkę pasty, wymieszać i pić na zdrowie.

Oczywiście taka pasta nadaje się też do innych dań. Ja dziś przygotowałam z jej dodatkiem piankę do gorącej czekolady. A ostatnio dodałam ją też do serowych ciasteczek. Polecam Wam ten produkt. Zdrowo i pysznie 🙂

Energia z Guaraną – miód inny niż wszystkie

A jeśli nie wyobrażacie sobie dnia bez herbaty, a ciężki dzień daje o sobie znać, to polecam Wam miód z Guaraną od GoodMiód Połączenie guarany z żeń szeniem Panax likwiduje senność i przywraca energię do działania. Wiem, bo sprawdziłam. Taka herbata śmiało może zastąpić kawę 😉 A do tego jest pyszna i zdrowa. Pamiętajcie tylko, by miodu nie dodawać do mocno gorącej herbaty, bo straci swoje cenne właściwości.

Jak przygotować gorącą czekoladę ze złotą pianką?

Przepis na gorącą czekoladę jest bardzo prosty. Pamiętajcie tylko, by dodać swoją ulubioną czekoladę. Jeśli lubicie bardzo słodkie połączenia możecie dodać samą mleczną czekoladę, jeśli wolicie gorzką czekoladę, to niech ona króluje. Ja polecam wam wersję pół na pół.

Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 220 g czekolady (mleczna, gorzka lub pól na pół)
  • opcjonalnie 1 pełna łyżeczka naturalnego kakao
  • 1 łyżeczka Pasty Miodowej do Złotego Mleka GoodMiód

Dodatkowo:

  • kolorowa posypka lub starta czekolada do dekoracji

Przygotowanie:

Do garnuszka wlewamy 200 ml śmietanki i mleko. Zagotowujemy. Dodajemy kakao (opcjonalnie), energicznie mieszamy. Zmniejszamy ogień i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści i połączy z resztą składników.

Gorącą czekoladę rozlewamy pomiędzy pucharki lub mniejsze szklanki (w zależności co wybierzemy wychodzą dwie lub trzy porcje).

Śmietankę miksujemy z pastą miodową do złotego mleka. Miksujemy na puch. Naszą złotą śmietankę nakładamy na gorącą czekoladę (ilość wg upodobań, jeśli zostanie wam śmietanka można podać resztę np. z kawą).

Gorące czekolady dekorujemy posypką lub startą czekoladą.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz