Gołąbki z pekińską kapustą – pomysł na obiad dla całej rodziny Dziś zapraszam Was na pyszny, prosty obiad dla całej rodziny. Praktycznie całe danie przygotowuję w garnku. No cóż… często tak bywa, że moi bliscy jedzą obiad w różnych godzinach. Dlatego tak cenię sobie dobrej jakości garnki, do których nic nie przywiera podczas gotowania czy też odgrzewania potrawy, które długo utrzymują ciepło. I taki jest właśnie widoczny na zdjęciu Garnek Granitowy Grube dno, pokrywka w komplecie, stalowa rączka umożliwiająca stosowanie w piekarniku. To tzw. garnek na lata. Garnek jest przystosowany do wszystkich rodzajów kuchenek. Przyznam Wam szczerze, że go uwielbiam. Nie wiem czy powodem jest jego wspaniałe wykonanie, odporność na zarysowania i wspomniane wcześniej cechy, czy też ten wyjątkowy wygląd. Oczami wyobraźni widzę nową jasną kuchnię, a w szafkach komplet właśnie takich garnków… Ach rozmarzyłam się 😉
No nic póki co cieszę się obecnym, a Was zapraszam raz jeszcze na pyszne gołąbki z pekińską kapustą. Jeśli tak jak ja lubicie gołąbki, ale nie przepadacie za ich zwijaniem, ten przepis będzie dla Was idealny. Do tego kapusta pekińska ciekawie urozmaica znany i lubiany smak. Spróbujcie.
Składniki:
- pół główki kapusty pekińskiej
- 100 g białego ryżu
- 500 g mięsa mielonego (u mnie dziś wieprzowo-wołowe)
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- około 3 łyżek bułki tartej
- 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- 1 łyżeczka suszonej zielonej pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego świeżo mielonego pieprzu
- olej do podsmażenia
Na sos:
- 0,8 l bulionu
- 1 ząbek czosnku
- 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego (90 g)
- sól i pieprz do smaku
*jeśli wolicie gęstsze sosy możecie je lekko zagęścić mąką pszenną lub ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody
Przygotowanie:
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany studzimy.
Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju. Przekładamy do miski, dodajemy mięso mielone i drobno poszatkowaną kapustę pekińską. Wbijamy jajko, dodajemy ugotowany ryż, przyprawy i bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy.
Z masy formujemy kotleciki i obsmażamy je z obu stron na niedużej ilości oleju. Przekładamy je do sosu. Całość usimy pod przykryciem około 35-40 minut na minimalnym ogniu.
Jak przygotować sos:
Do garnka wlewamy bulion i wrzucamy ząbek czosnku, zagotowujemy. Następnie dodajemy przecier i doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy. Zmniejszamy płomień na minimalny i na tym etapie przekładamy nasze podsmażone gołąbki (kotleciki).
Smacznego