Gołąbki z marchewką (bez zawijania). Dziś polecam Wam przepis na pyszne gołąbki z marchewką bez zawijania. Prosty obiad dla całej rodziny. Moi bliscy uwielbiają tak przygotowane gołąbki. Kilka prostych składników, a jaki pyszny efekt. Do przygotowania gołąbków zawsze sięgam po dobrej jakości mięso i ryż. To podstawa ich smaku. Mięso najlepiej zmielić samemu. Sprawdzi się tu zarówno mięso wieprzowe, wołowe, mieszanka obu lub mięso z szynki. Jeśli chodzi o ryż, to polecam Wam sięgać po ten najlepszej jakości, wówczas gołąbki nie tylko będą jeszcze lepsze w smaku, ale też nie rozpadną się Wam podczas gotowania. Polecam Wam ryż długoziarnisty basmati od Karoon. Jakość i smak, który zasługuje na uwagę. Uwielbiam ten ryż. Przygotowałam z nim już nie jedno dania – na słodko czy wytrawnie i jestem bardzo zadowolona.
Dlaczego ryż KAROON?
Ryż Karoon uprawiany jest u podnóży Himalajów według tradycyjnych metod sprzed wieków. Nie zawiera sztucznych ulepszaczy i nie jest modyfikowany genetycznie. Ryż od Karoon jest praktycznie pozbawiony połamanych ziaren. Na uwagę zasługują również opakowania. Tu nie ma mowy o foliowych woreczkach czy papierowych pudełkach. Estetyczne materiałowe woreczki w jaki pakowany jest ryż świadczą o tym jak dba się o każdy szczegół. No i smak! Polecam każdemu. Pamiętajcie, że ryż basmati jest znakomitym źródłem wapnia, magnezu i potasu. Warto go prowadzić do swojej diety.
Po więcej informacji zapraszam na stronę i fanpage Karoon
https://www.facebook.com/KaroonPolska/
Składniki:
Na gołąbki:
- pół małej główki białej kapusty
- 200 g ryżu basmati Karoon
- 500 g mięsa mielonego – u mnie wieprzowo-wołowe
- 2 marchewki
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta
Na sos:
- 1,2 l bulionu
- sól i pieprz do smaku
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 ziela angielskie
- szczypta granulowanego czosnku Smaki na miarę*
- 2 łyżki suszonej cebuli płatki*
- 2 szczypty słodkiej czerwonej papryki
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + niewielka ilość wody
*można użyć 1 małej cebuli + 1 ząbka czosnku. Cebulę drobno kroimy, a czosnek ścieramy na tarce. Składniki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
Przygotowanie:
Najpier gotujemy nasz ryż ( ryż należy dwukrotnie przepłukać, następnie zalać woda i odstawić na 20 minut. Po czym zalewamy woda tak, aby o centymetr przekroczyć poziom ryżu. Gotujemy ryż około 10 minut, aż woda wyparuje i odstawiamy na bok do przestudzenia).
Siekamy kapustę i chwilę obgotowujemy ją w lekko posolonej wodzie. Odcedzamy.
Ryż przekładamy do miski, dodajemy startą marchewkę. Mieszamy.
Następnie dodajemy mięso mielone, kapustę, wbijamy jajka, dodajemy przykrawy i wsypujemy stopniowo bułkę tartą, wyrabiając skłandniki. Dodajemy tyle bułki, aby z łatwością móc lepić w dłoniach gołąbki. Masa ma być plastyczna, nie może być za sucha, dlatego bułkę dodajemy stopniowo.
Formujemy nasze gołąbki – u mnie coś na ksztatł większych kotletów. Obsmażamy chwilę z obu stron na niewielkiej ilości oleju.
Tak przygotowane gołąbki wkładamy do naszego sosu.
Jak przygotować sos? Zogotowujemy bulion. Po czym dodajemy do niego przecier pomidorowy, suszoną cebulkę i przyprawy. Mieszamy składniki. Wkładamy nasze gołąbki, zmniejszamy gaz. Dusimy całość pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut. Pod koniec zagęszczamy sos mąką ziemniaczaną wymieszaną w niewielkiej ilości wody i opcjonalnie doprawiamy do smaku. Chwilę gotujemy i podajemy.
Smacznego