Gołąbki bez zawijania w jasnym sosie

golabki-bez-zawijania-w-jasnym-sosieIdealne na obiad, pyszne i syte – gołąbki bez zawijania w jasnym sosie. Przyznam Wam szczerze, że od dziecka owszem lubiłam połączenie mięsa z ryżem, ale już za samą kapustą w którą był zawinięty gołąbek nie przepadałam. Choć uwielbiam kapustę w surówkach czy łazankach, to nie była ona moją faworytką w tej wersji. Tak więc jadłam sam farsz zostawiając na talerzu nietknięte liście kapusty. Dlatego wersja gołąbków bez zawijania tak przypadła mi do gustu. Lubię w nich wszystko i niczego już nie zostawiam na talerzu. Oczywiście większość z Wam pewnie przygotowuje gołąbki w sosie pomidorowym, tak też można zrobić i w tym przypadku, ale u nas w domu lubi się je bardziej gdy przenikną smakiem jasnego sosu mięsnego (pieczeniowego). Spróbujcie. Takie gołąbki bez zawijania, to naprawdę prosty, syty i co najważniejsze smaczny pomysł na obiad dla rodziny.

Składniki: (na 10 sztuk)

  • 500-550 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)
  • 1/2 białej kapusty
  • 100 g ryżu
  • 1 jajko L
  • 1 mała cebula
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 torebki sosu pieczeniowego jasnego + 700 ml wody*

*można użyć gotowego domowego sosu, podana wersja jest wersją szybką; gołąbki można również przygotować w tradycyjnym sosie pomidorowym

Przygotowanie:

Kapustę trzemy na tarce na dużych oczkach (można ją posiekać, ale w ten sposób będzie delikatniejsza).

etap-przygotowan-golabki-bez-zawijania

Do kapusty dodajemy mięso mielone i ugotowany ryż (mój był z dnia poprzedniego, a więc chłodny). Następnie wbijamy całe jajko i dodajemy przyprawy (sól, pieprz i zioła prowansalskie).

etap-przygotowan-golabki-bez-zawijania-2

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na małej ilości oleju. Dodajemy ją do reszty składników wraz z 2 łyżkami bułki tartej. Całość dokładnie mieszamy ręką. Z masy ryżowo-mięsnej formujemy w dłoniach gołąbki (u mnie dość duże, podłużne).

etap-przygotowan-golabki-bez-zawijania-3

Tak przygotowane gołąbki podsmażamy z obu stron (ja również podsmażam delikatnie boki) na rozgrzanym tłuszczu (mały ogień).

etap-przygotowan-golabki-bez-zawijania-4

Jeśli korzystacie z gotowego wcześniej przygotowanego sosu należy przelać do do garnka z pokrywką, w którym przygotujecie całą potrawę. W przypadku sosu z torebki należy dokładnie wymieszać proszek w 700 ml wody (czyli o 100 ml więcej niż suma z dwóch opakowań). Sos doprawiamy pieprzem. Przelewamy do garnka, zagotowujemy, a następnie zmniejszamy płomień na minimalny. Wcześniej obsmażone gołąbki wkładamy do sosu, powinny być w większości przykryte sosem, gotujemy pod przykryciem 35-40 minut na minimalnym ogniu.

Podajemy same lub z zieloną pietruszką.

golabki-bez-zawijania-w-sosie

Smacznego

4 comments

Dodaj komentarz