Gofry z pastą orzechową

Gofry z pastą orzechową – prosty przepis

Lubicie chrupiące gofry? A pastę orzechową? Ja uwielbiam i jedno i drugie. Dziś znów przygotowałam dla rodziny pyszne gofry z orzechową nutą. Chrupiące, proste w przygotowaniu z dodatkiem pasty orzechowej w cieście. To ciekawa odmiana dla tradycyjnych gofrów. My je uwielbiam. Polecam i Wam.

Jaką pastę orzechową wybrać?

Do ciasta można dodać dowolną ulubioną pastę orzechową. Ja polecam Wam pyszne pasty orzechowe od Rzemiosło Natury. Tu użyłam pasty z orzechów nerkowca z dodatkiem białej czekolady i kokosa. Uwielbiam ją <3 Oczywiście na stronie Rzemiosło Natury znajdziecie bogatszy wybór past orzechowych i innych produktów, jak bakalie, zdrowe mąki i cukier kokosowy. Polecam Wam tam zajrzeć. Miejsce pełne smaku i pasji. 100 % naturalnego składu, bez dodatku cukru, soli ani konserwantów. A surowce, które są wykorzystywane są najwyższej jakości i pochodzą od sprawdzonych dostawców.

Składniki: (na 8 szt.)

  • 2 szklanki mąki pszennej (u mnie tortowa)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mleka
  • 3 pełne łyżki pasty orzechowej – u mnie pasta z orzechów nerkowca z dodatkiem białej czekolady i kokosa od Rzemiosło Natury
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • ulubione dodatki do podania

Przygotowanie:

Rozgrzewamy dobrze gofrownicę. Smarujemy płyty grzewcze olejem.

W jednej misce ubijamy białka. W drugiej miksujemy żółtka z mąką, proszkiem do pieczenia, mlekiem, pastą orzechową i olejem. Następnie ubite białka dodajemy do masy. Całość krótko mieszamy łyżką.

Porcje masy wlewamy do dobrze rozgrzanej gofrownicy i pieczemy na złoto. Czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy. Jeśli macie słabą zawsze dobrze ją wcześniej rozgrzejcie.

Gofry studzimy na kratce. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Skomentuj beti Anuluj pisanie odpowiedzi