Gofry z gruszką i cynamonem – tak smakuje jesień
Dziś mam dla Was przepis na pyszne gofry z gruszką i cynamonem. Idealne na te jesienne, deszczowe dni. Takie gofry z gruszką świetnie smakują same lub z dodatkami. Do tego gorąca herbata i nic już więcej nie trzeba 😉 Kto chętny na takiego gofra?
Jak przygotować gofry z gruszką i cynamonem?
Przygotowanie takich gofrów jest niezwykle proste i szybkie. Kilka podstawowych składników, cynamon i pokrojona na paseczki gruszką. Z tarką Multi Slicer od Börner Polska zrobicie to w kilka chwil 🙂
Sprawdźcie ten prosty przepis na gofry z cynamonem i gruszką.
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko M
- 1 szklanka mleka
- 1 gruszka
- 4 łyżki oleju (u mnie dziś słonecznikowy)
- około 1 łyżki cukru lub wg smaku
- 0,5 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Gruszkę obieramy i kroimy w paski. Tu idealnie sprawdza się tarka Multi Slicer do cebuli i julienów od Börner Polska. Uwielbiam ją. Mała poręczna, można ją też kroić wszystko w idealną kosteczkę.
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon, mleko, jajko i olej. Dodajemy naszą gruszkę i wszystko znów mieszamy. Masę odstawiamy na chwilę.
Rozgrzewamy mocno gofrownicę (płyty smarujemy delikatnie olejem). Masę przed smażeniem gofrów ponownie mieszamy.
Nalewamy chochelką porcje masy do gofrownicy. Pieczemy gofry.
Studzimy na kratce. Podajemy z ulubionymi dodatkami (np. bitą śmietaną i cynamonem) lub same.
Smacznego
Wpis we współpracy z Börner Polska