Gofry bąbelkowe bez jajek

Bąbelkowe gofry bez jajek. Gofry bąbelkowe, to hit lata. Najczęściej spotkać je można w lodziarniach. Charakterystyczne ciasto z bąbelkami zwinięte w rożek. Takie gofry możecie nadziać lodami, bitą śmietaną, owocami itd. Ja dziś dzielę się z Wami przepisem na gofry bąbelkowe bez jajek. Z tego przepisu korzystam najczęściej, gdy w domu nie mam jajek niezbędnych do przygotowania tradycyjnych gofrów – przepis na chrupiące gofry.

Moi bliscy bardzo lubią gofry, zarówno te tradycyjne, jak i te z bąbelkami. Dzisiejszy przepis jest naprawdę prosty. Na jego podstawie możecie również przygotować gofry bez jajek w tradycyjnej gofrownicy. Pamiętajcie tylko, aby dobrze ją rozgrzać.

A gdzie kupić gofrownicę bąbelkową? Która jest najlepsza? Ja polecam Wam gofrownicę bąbelkową Dezal. Z firmy tej mam w domy jeszcze inne sprzęty, z których jestem niezwykle zadowolona. Dezal, to jakość. Taka gofrownica posłuży Wam przez lata. Jak zauważycie w przepisie nie smaruje dodatkowo płyt olejem bo jest to zbędne. Ciasto nie klei się do powłoki gofrownicy. Szczerze i z czystym sumieniem polecam Wam gofrownicę bąbelkową Dezal.

A teraz zapraszam Was na prosty przepis na bąbelkowe gofry bez jajek.

Składniki: (na 2 duże bąbelkowe gofry, ilość zwiększamy wg potrzeb – podwajamy składniki)

  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka wody

Przygotowanie:

Rozgrzewamy gofrownicę bąbelkową.

Do miski wlewamy maślankę, wsypujemy mąkę, dodajemy oba rodzaje cukru, 2 łyżki oliwy i 1 łyżkę wody. Dokładnie mieszamy składniki (łyżką lub ręczną trzepaczką).

Nakładamy porcję ciasta. Wyciągamy gofry, w razie potrzeby można odciąć nadmiarowe brzegi ciasta.

Gofry bąbelkowe są większe od tradycyjnych. Formujemy je na kształt rożka. Nakładamy ulubione dodatki. U mnie dziś porcja owoców na spodzie, krem budyniowy i sos czekoladowy. Takie gofry smakują równie wyśmienicie z samymi owocami lub lodami czy bitą śmietaną. Dodatki możemy dopierać dowolnie.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Margaretta Anuluj pisanie odpowiedzi