Gęsty domowy majonez

Gęsty domowy majonez. Lubicie majonez? Ja nie wyobrażam sobie niektórych sałatek bez jego udziału. Choć oczywiście jest on kaloryczny, to od czasu do czasu nie zaszkodzi 😉 Tak samo jak jajka z majonezem na różnych spotkaniach czy uroczystościach… Czasem mam wrażenie, że to najszybciej znikające danie 😉 Dziś podzielę się z Wami przepisem, który jest na pewno starszy ode mnie na gęsty domowy majonez. Taki majonez zawsze robiły moje babcie. Jakoś nie mogę sobie przypomnieć, żebym widziała u nich w lodówce kupny majonez.

Majonez wbrew pozorom jest naprawdę prosty w przygotowaniu. U mnie odkąd mam w domu wielofunkcyjnego robota kuchennego Magimix 5200XL Premium stał się wręcz dziecinnie łatwy i ekspresowy. Kilka prostych składników i jeden przycisk. A po chwili można się cieszyć domowym majonezem 🙂 Łatwiej się już chyba nie da 😉

W obecnych czasach jedyne na co należy zwrócić uwagę, to jajka. Najlepiej, aby były z zaufanego źródła. Przed użyciem dobrze je umyjcie itd. Do przepisy wykorzystałam jajka wiejskiej, ale do dekoracji jak zapewne zauważyliście 😉 są już te sklepowy (bo tamtych brakło 😉 )

Czas na przepis:

Składniki:

  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka octu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3/4 szklanki oleju (u mnie taka ilość, bo lubię gęsty majonez)

Przygotowanie:

Uwaga składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Oddzielamy białka od żółte. Żółtka wrzucamy do misy wielofunkcyjnego robota kuchennego Magimix 5200XL Premium , dodajemy sól, cukier i musztardę oraz z 4 łyżeczki oleju. Włączamy robota, po chwili małym strumieniem wlewamy resztę oleju (składniki cały czas są miksowane). Zostawiamy, aż masa stanie się gęsta i jaśniejsza (ale nie tak biała jak w kupnym majonezie 😉 Tu nie chodzi o kolor, ale o smak).

Przechowujemy w lodówce.

Smacznego

 

4 comments

  1. Weronika says:

    Jaki nóż czy mieszadło zostało użyte ? Pytam bo mam podobny sprzęt Kenwood i nie wiem którego mieszadła należy użyć. Pozdrawiam

    • Magdalena says:

      Dzień dobry,
      Pani Weroniko użyłam tzw. „ubijaka”, który dedykowany jest m.in. do ubijania białek czy śmietany.
      Pozdrawiam

  2. Julka says:

    a jest Pani zadowolona z Ronic’a? Marzę o tym sprzęcie i namawiam męża 😉 jak tylko doczekam się dobrego robota to zaczynam robić takie pyszności 🙂

    • Magdalena says:

      Dzień dobry,
      przyznam szczerze, że tak. Zastępuje wiele urządzeń i jest naprawdę prosty w obsłudze. Do tego bardzo szybko i łatwe się go myje, co dla mnie jest ogromny atutem. Ma niesamowicie ostre noże, które radzą sobie spokojnie z mieleniem mięsa czy np. (co już pokazywałam na blogu) zamrożonymi owocami – robiłam shaka. Polecam!
      Pozdrawiam

Dodaj komentarz