Gdzie kupować produkty bezglutenowe i przepis na bezglutenowe marchewkowe babeczki

bezglutenowa dietaDieta bezglutenowa. To nie tylko moda. Dla wielu osób, to trudna codzienność. Życie bez glutenu nie jest łatwe. W obecnych czasach w praktycznie każdym ogólnodostępnym produkcie znajdziecie gluten, który szkodzi osobą chorym na celiakie. Dlaczego? Ponieważ w przemyśle spożywczym gluten jest szeroko wykorzystywany, np. dla poprawy sprężystości, elastyczności, lepkości czy plastyczności produktów spożywczych. Wymienione właściwości sprawiają, że gluten znajdziecie nie tylko w produktach mącznych, ale również np. w wędlinach, mielonym mięsie, sosach, ketchupach, przyprawach, przekąskach (jak chipsy), kremach, marmoladach, a nawet lodach. Wśród moich znajomych jest kilka osób na diecie bezglutenowej, dlatego tak ważną rolę przykładam do robienia zakupów, gdy zapraszam ich na przyjęcie lub coś słodkiego przy kawie. Tak, tak 😉 dieta bezglutenowa nie wyklucza pysznych i słodkich przyjemności. Należy tylko wykorzystać odpowiednie produkty bezglutenowe. Ich oferta w niektórych miejscach jest naprawdę szeroka, np. na Allegro.pl Dzięki czemu możemy się z przyjaciółmi cieszyć wspólnie spędzonymi chwilami przy czym słodkim i pogaduszkach 😉 Polecam Wam np. pyszne i szybkie w przygotowaniu marchewkowe babeczki.

Szybkie bezglutenowe marchewkowe babeczki

Składniki:

  • 4 jajka
  • 250 g koncentratu mąki bezglutenowej mix
  • 220 g cukru
  • 90 g oliwy
  • 220 g startej na drobnych oczkach marchewki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 i 1/3 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Do przesianej mąki dodajemy cynamon, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce miksujemy na puszystą masę jajka z cukrem. Następnie dodajemy oliwę i marchewkę, całość mieszamy. Po czym dodajemy partiami suche składniki.

Ciasto nakładamy do papilotek lub foremek na babeczki (do około 3/4 wysokości). Marchewkowe babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 25-30 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika. Babeczki można dowolnie przyozdobić po przestudzeniu.

Smacznego

bezglutenu

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz