Garnki ceramiczne – jakie mają wady i zalety

kuchnia 1

Garnki czy patelnie z powłoką ceramiczną, coraz częściej goszczą w naszych kuchniach. Są estetyczne, wpisują się w klimat każdej kuchni, a przede wszystkim pozwalają na zdrowe gotowanie. Teoretycznie bez użycia choćby kropli tłuszczu.

Czemu teoretycznie? Bo praktyka pokazuje, że przegrzewające się naczynie z powłoką ceramiczną, która ma zapobiegać przywieraniu dań, szybko traci swoje właściwości. Przyglądamy się zatem, wadom i zaletom garnków ceramicznych.

Zalety

Przede wszystkim ceramiczne garnki są wysoce odporne na rdzę oraz zarysowania. Przez długi czas mogą nam posłużyć, nie zmieniając, a właściwie nie tracąc swoich właściwości. Przy tym nie brakuje im estetyki, która mimo kolejno przyrządzanych potraw, wciąż zachwyca. Do tego pojawia się coraz więcej kolorów, dzięki którym ceramiczne garnki, poza walorami użytkowymi, zyskują na funkcjach ozdobnych.

Sprawdzają się do stosowania na kuchenkach gazowych, elektrycznych, a także w piekarnikach. Możemy zatem gotować w nich, jak i przyrządzać dania zapiekane.

Garnki zaopatrzone w ceramiczną powłokę, nie zawierają szkodliwych substancji. Gotowanie jest bezpieczne, bo nie zachodzą procesy chemiczne, gdy ceramika zetknie się z produktem spożywczym. Alergicy mogą bez przeszkód i bez strachu, spożywać dania przygotowywane w garnkach ceramicznych. Gdzie warto zajrzeć po takie produkty? – wyposażenie kuchni DoGotowania.pl.

Kolejną bardzo ważną zaletą jest to, że przez długi czas utrzymują ciepło. Danie pozostawione w garnku ceramicznym na kuchence lub w piekarniku, nawet do godziny utrzyma swoją temperaturę.

Jakie wady?

Wad jest na szczęście zdecydowanie mniej. Tyczą się głównie sposobu, w jaki musimy się obchodzić z garnkami oraz wybierania konkretnych typów. Na rynku znaleźć można garnki ceramiczne glazurowane, w których niestety znajduje się ołów oraz kadm. Niekoniecznie korzystnie wpływające na organizm człowieka. Matowe garnki to gwarancja dobrego wyboru i zdrowych potraw.

Poza tym są stosunkowo ciężkie, co można uznać za wadę. Podczas upadku łatwo je uszkodzić. Podobnie jest z nieprawidłowym myciem, z zastosowaniem nieodpowiednich detergentów bądź wtedy, gdy jeszcze gorące naczynie zalejemy zimną wodą, niestety niszcząc warstwę odpowiadającą za nieprzywieranie.

Czy warto je kupować?

Nie da się ukryć, że garnek chociażby ze stali nierdzewnej, jest o wiele bardziej odporny na uszkodzenia. Ale i on nie jest pozbawiony wad. Wolno się nagrzewa, nie nadaje się do długiego przechowywania potraw, które przechodzą metalicznym smakiem i może ulegać korozji wżerowej. Czyli mowa o wadach, których garnki ceramiczne nie posiadają.

Warto iść na kompromis. Pokusić się o inwestycję zarówno w garnki ze stali nierdzewnej, jak i ceramiczne. Taki zestaw pozwoli na przygotowywanie rozmaitych potraw. Zyskamy na połączeniu produktów niejako uniwersalnych, z tymi, które będą służyć do kuchennych zadań specjalnych.

Poza tym stal nierdzewna może posłużyć w kuchni, zaś ceramika po przyrządzeniu wybranego dania, może z powodzeniem stanąć na środku stołu, jako danie reprezentacyjne. W estetycznej oprawie ceramicznej.

Tekst powstał przy współpracy z klientem

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz