Zapraszam Was na pyszne śniadanie pełne smaku i barw. Zawsze staram się by moje śniadania nie tylko cieszyły smakiem, ale (o ile czas na to zezwala) też i radowały oczy. Tak przygotowane francuskie tosty w otrębach z jagodowym serkiem i bananami powinny ucieszyć nie jednego łasucha. U nas zawsze z talerzy znikają równie szybko, jak się je robi. Spróbujcie.
Jagodowy serek możecie również wykorzystać np. jako nadzienie do naleśników.
Pamiętam, że robiąc to zdjęcie musiałam się powstrzymywać, by od razu nie zjeść całego tosta 😉
Francuskie tosty w otrębach z jagodowym serkiem i bananami
2016-04-19 01:26:13
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- 6 kromek chleba tostowego
- 2 jajka
- 1/2 szklanki zimnego mleka
- 2 łyżeczki otrąb orkiszowych
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 4-5 łyżeczek masła
- 250 g chudego twarogu
- 4 łyżki jagód (opcjonalnie borówek)
- 1-1 1/2 łyżki wody
- 1 1/2 - 2 łyżeczki miodu lipowego
- 1-2 banany
Przygotowanie
Przygotowanie tostów francuskich z otrębami
- Przygotowujemy 2 głębokie talerze. Do jednego wlewamy 1/2 szklanki mleka. Do mleka dodajemy 2 łyżeczki otrębów orkiszowych, mieszamy.
- Do drugiego talerza wbijamy 2 całe jajka, dodajemy łyżeczkę cukru wanilinowego, roztrzepujemy widelcem.
- Kromki z chleba tostowego maczamy z obu stron najpierw w mleku z otrębami, a następnie w jajku. Nie moczymy chleba zbyt długo, aby nam się nie rozpadł.
- Na patelni rozpuszczamy około 1-2 łyżeczek masła (po kolejnym smażeniu dodajemy znów masło). Układamy nasze nasączone tosty i smażymy na małym ogniu z obu stron, aż uzyskamy lekko złoty kolor (należy ostrożnie przewracać tosty na drugą stronę).
Przygotowanie jagodowego twarożku i całego dania
- Jagody umieszczamy w rondelku i dodajemy do nich odrobinę wody (1 1/2 - 2 łyżki), gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając, aż jagody puszczą sok. Jeśli mamy mrożone jagody nie dodajemy do nich wody. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
- Do naszego jagodowego sosu dodajemy chudy twaróg i miód do smaku, wszystko razem dokładnie łączymy przy użyciu widelca.
- Usmażone, jeszcze ciepłe tosty podajemy z jagodowym twarożkiem i pociętym w plasterki bananem.
- Pyszne i szybkie śniadanie.
- Smacznego
Notes
- * przepis i pomysł własny
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/