Francuskie tosty w otrębach z jagodowym serkiem i bananami. Pyszne śniadanie pełne smaku i barw.

Francuskie tosty w otrębach z jagodowym serkiem i bananami. Pyszne śniadanie pełne smaku i barw.Zapraszam Was na pyszne śniadanie pełne smaku i barw.  Zawsze staram się by moje śniadania nie tylko cieszyły smakiem, ale (o ile czas na to zezwala) też i radowały oczy. Tak przygotowane francuskie tosty w otrębach z jagodowym serkiem i bananami powinny ucieszyć nie jednego łasucha. U nas zawsze z talerzy znikają równie szybko, jak się je robi. Spróbujcie.

Jagodowy serek możecie również wykorzystać np. jako nadzienie do naleśników.

Francuskie tosty w otrębach z jagodowym serkiem i bananamiPamiętam, że robiąc to zdjęcie musiałam się powstrzymywać, by od razu nie zjeść całego tosta 😉

Francuskie tosty w otrębach z jagodowym serkiem i bananami
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. 6 kromek chleba tostowego
  2. 2 jajka
  3. 1/2 szklanki zimnego mleka
  4. 2 łyżeczki otrąb orkiszowych
  5. 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  6. 4-5 łyżeczek masła
  7. 250 g chudego twarogu
  8. 4 łyżki jagód (opcjonalnie borówek)
  9. 1-1 1/2 łyżki wody
  10. 1 1/2 - 2 łyżeczki miodu lipowego
  11. 1-2 banany
Przygotowanie
Przygotowanie tostów francuskich z otrębami
  1. Przygotowujemy 2 głębokie talerze. Do jednego wlewamy 1/2 szklanki mleka. Do mleka dodajemy 2 łyżeczki otrębów orkiszowych, mieszamy.
  2. Do drugiego talerza wbijamy 2 całe jajka, dodajemy łyżeczkę cukru wanilinowego, roztrzepujemy widelcem.
  3. Kromki z chleba tostowego maczamy z obu stron najpierw w mleku z otrębami, a następnie w jajku. Nie moczymy chleba zbyt długo, aby nam się nie rozpadł.
  4. Na patelni rozpuszczamy około 1-2 łyżeczek masła (po kolejnym smażeniu dodajemy znów masło). Układamy nasze nasączone tosty i smażymy na małym ogniu z obu stron, aż uzyskamy lekko złoty kolor (należy ostrożnie przewracać tosty na drugą stronę).
Przygotowanie jagodowego twarożku i całego dania
  1. Jagody umieszczamy w rondelku i dodajemy do nich odrobinę wody (1 1/2 - 2 łyżki), gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając, aż jagody puszczą sok. Jeśli mamy mrożone jagody nie dodajemy do nich wody. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
  2. Do naszego jagodowego sosu dodajemy chudy twaróg i miód do smaku, wszystko razem dokładnie łączymy przy użyciu widelca.
  3. Usmażone, jeszcze ciepłe tosty podajemy z jagodowym twarożkiem i pociętym w plasterki bananem.
  4. Pyszne i szybkie śniadanie.
  5. Smacznego
Notes
  1. * przepis i pomysł własny
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz