Fit mug cake na płatkach jęczmiennych

Fit mug cake na płatkach jęczmiennych. Mug cake, to nic innego jak proste ciasto z kubka przygotowane w kuchence mikrofalowej. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i… włączyć urządzenie. Łatwiej się chyba nie da. Wersja, którą dziś Wam prezentuje jest bardziej fit. Moje mug cake przygotowałam na płatkach jęczmiennych. Kilka prostych składników, 4 minuty przygotowań i… jest naprawdę pysznie. Mug cake, to idealna propozycja dla zabieganych.

A jeśli wolicie tradycyjne domowe wypieki zapraszam Was do zakładki Ciasta.

Składniki:

  • 3 łyżki płatków jęczmiennych błyskawicznych PZZ Białystok
  • 2 pełne łyżki (z górką) gęstego jogurtu naturalnego (u mnie typu greckiego)
  • 1 łyżka syropu daktylowego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 małe jajko
  • do podania: pół plasterka cytryny i płynny miód lub syrop z agawy

Przygotowanie:

Do miseczki wsypujemy płatki jęczmienne błyskawiczne, wbijamy jajko, dodajemy proszek do pieczenia, syrop daktylowy i przyprawę. Mieszamy składniki łyżką.

Masę przekładamy do dużej filiżanki.

Filiżankę z masą wkładamy do kuchenki mikrofalowej. Ciasto zostawiamy w kuchence około 3,5 minuty.

Naszą babeczkę wyciągamy z filiżanki na talerzyk. Polewamy miodem lub syropem z agawy, do tego pół plasterka cytryny i gotowa.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi