Filety z indyka w sosie

Filety z indyka w sosie

Dziś mam dla Was pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Filety z indyka w sosie. Prosto, szybko i smacznie. My uwielbiamy takie obiady. Tak przygotowane piersi z indyka najczęściej podaję w towarzystwie ziemniaków i różnych sałatek i surówek. Indyk w sosie świetnie też pasuje do domowych kopytek. Polecam. Prosty, szybki i smaczny domowy obiad z indyka.

Jak przygotować filety z indyka w sosie?

Składniki:

  • 0,6 kg filetów z piersi z indyka
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 4 ziela angielskie
  • szczypta mielonych liści laurowych lub 1 duży liść laurowy
  • 2 pełne łyżki suszonych płatków cebuli lub 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do podsmażenia mięsa
  • mąka do oprószenia mięsa i zagęszczenia sosu

Przygotowanie:

Mięso kroimy na plastry (małe kotlety). Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem, następnie oprószamy mąką.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażmy partiami nasze plastry schabu z obu stron po około 2 minuty na średnim ogniu. Ściągamy je z patelni. 

Na patelnię dajemy całe mięso, wlewamy bulion, dodajemy słodką czerwoną paprykę, suszoną cebulę (jeśli używamy świeżej cebuli należy ją drobno pokroić i podsmażyć wcześniej na tłuszczu po smażeniu mięsa), ziele angielskie i liść laurowy.

Patelnię przykrywamy pokrywką i wszystko dusimy na małym ogniu, co jakiś czas dolewając niewielką ilość wody.

Gdy mięso będzie już miękkie zagęszczamy sos.

Do szklanki przekładamy łyżeczkę mąki, mieszamy ją z niewielką ilością wody. Następnie dodajemy 1 łyżkę gorącego sosu, mieszamy, znów łyżka sosu i mieszamy. Dopiero teraz zawartość szklanki dolewamy do składników na patelni, wszystko lekko mieszamy. Jeszcze chwilę zostawiamy na palniku.

Próbujemy sos i opcjonalnie doprawiamy go do smaku solą i pieprzem.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz