Filety z indyka w sosie
Dziś mam dla Was pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Filety z indyka w sosie. Prosto, szybko i smacznie. My uwielbiamy takie obiady. Tak przygotowane piersi z indyka najczęściej podaję w towarzystwie ziemniaków i różnych sałatek i surówek. Indyk w sosie świetnie też pasuje do domowych kopytek. Polecam. Prosty, szybki i smaczny domowy obiad z indyka.
Jak przygotować filety z indyka w sosie?
Składniki:
- 0,6 kg filetów z piersi z indyka
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- 4 ziela angielskie
- szczypta mielonych liści laurowych lub 1 duży liść laurowy
- 2 pełne łyżki suszonych płatków cebuli lub 1 cebula
- sól i pieprz do smaku
- olej do podsmażenia mięsa
- mąka do oprószenia mięsa i zagęszczenia sosu
Przygotowanie:
Mięso kroimy na plastry (małe kotlety). Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem, następnie oprószamy mąką.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy partiami nasze mięso z obu stron po około 2 minuty na średnim ogniu. Obsmażone kawałki ściągamy na chwilę z patelni i smażymy kolejne. Na koniec wszystkie kawałki mięsa układamy znów na patelni, wlewamy bulion, dodajemy słodką czerwoną paprykę, suszoną cebulę (jeśli używamy świeżej cebuli należy ją drobno pokroić i podsmażyć wcześniej na tłuszczu po smażeniu mięsa), ziele angielskie i liść laurowy.
Patelnię przykrywamy pokrywką i wszystko dusimy na małym ogniu, co jakiś czas dolewając niewielką ilość wody.
Gdy mięso będzie już miękkie zagęszczamy sos.
Do szklanki przekładamy łyżeczkę mąki, mieszamy ją z niewielką ilością wody. Następnie dodajemy 1 łyżkę gorącego sosu, mieszamy, znów łyżka sosu i mieszamy. Dopiero teraz zawartość szklanki dolewamy do składników na patelni, wszystko lekko mieszamy. Jeszcze chwilę zostawiamy na palniku.
Próbujemy sos i opcjonalnie doprawiamy go do smaku solą i pieprzem.
Smacznego