Faworki na jogurcie – prosty przepis. Dziś mam dla Was przepis na pyszne faworki (chrust) na jogurcie. Chrupkie, złote, idealnie kruche faworki, które udają się zawsze. Możecie je przygotować na Tłusty Czwartek, na spotkanie ze znajomymi (chrusty cieszą się zawsze dużą popularnością) lub od tak, gdy po prostu macie ochotę na coś słodkiego i pysznego. Spróbujcie popularnych faworków w jogurtowej odsłonie.
(ten przepis w Waszym wykonaniu możecie zobaczyć w zakładce „Czytelnicy pieką / gotują”)
- 3 czubate łyżki jogurtu typu greckiego
- 1 i 1/2 mąki pszennej + do podsypania
- 1 łyżka białego wina (lub innego alkoholu)
- 3 łyżeczki cukru kryształ
- szczypta soli
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- olej do smażenia
Wszystkie składniki połączyć w misce najpierw drewnianą łyżką, potem wyrobić ręką. Wyrabiamy ciasto aż zacznie się odklejać od rąk (ewentualnie dosypać odrobinę mąki pszennej).
Odstawiamy ciasto do lodówki na około 1 godzinę.
Wyjmujemy i wałkujemy cienki placek.
Kroimy długie paski, które potem dzielimy na mniejsze. Robimy w każdym prostokącie nacięcie i przeciągamy przez nie jeden z końców ciasta formując kształt faworka.
Wrzucamy na gorący olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Wyciągamy, odsączamy nadmiar tłuszczu. Układamy na paterze, posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego
Komentarze ze starej wersji bloga:
raf_all
2015/02/11 14:10:42
Lubię faworki
barbaramarias
2015/02/11 19:46:02
Pięknie wyglądają Jutro usmażę
mmzd
2015/02/12 00:10:26
Ach, znowu jakieś pyszności u Ciebie ! aż ślinka leci ( a mnie od samego patrzenia kilogramów przybywa 😉 )
Miło mi że do mnie zaglądasz
serdecznie pozdrawiam
eM
matleen
2015/02/12 10:55:53
Dziękuję za miłe słowa i odwiedziny
1,5 mąki domyślam się, że szklanki, pytanie tylko ile tego wyjdzie z 20 sztuk to mam na sam poczęstunek, a zostanie coś dla mnie?
Pani Dominiko,
jest to bardzo stary przepis przeniesiony z poprzedniej wersji bloga stąd mogły się wkraść jakieś błędy. Przepraszam. Muszę go na spokojnie sprawdzić raz jeszcze. Z tego co pamiętam z tej ilości składników nie wyjdzie zbyt dużo faworków. Jak czas pozwoli na dniach pojawi się nowy, lepszy przepis na faworki, a i ten dokładnie sprawdzę i udoskonalę 🙂
Super przepis. Wspaniały smak.
Dziękuję 🙂