Erytrytol – czy jest dobry dla cukrzyków?

Erytrytol – czy jest dobry dla cukrzyków?

Jednym z najistotniejszych elementów diety osób chorych na cukrzycę jest kontrolowanie poziomu cukru we krwi. Dlatego konieczne jest ograniczenie produktów bogatych w cukry proste, takich jak: cukier, miód, słodkie napoje oraz wszelkiego rodzaju słodycze Czym wiec słodzić przy cukrzycy? I czy w ogóle można to robić? Okazuje się, że tak. Stosunkowo niedawno na naszym rynku pojawiła się substancja o nazwie erytrytol. Mówi się, że erytrytol nadaje słodyczy jedzeniu i napojom bez dodawania kalorii, podnoszenia poziomu cukru we krwi oraz powodowania próchnicy zębów. Czy faktycznie erytrytol odpowiedni jest dla cukrzyków? Na to pytanie odpowie poniższy artykuł.

Erytrytol – co to jest za substancja?

Erytrytol to alkohol cukrowy, który występuje naturalnie w niektórych owocach i sfermentowanej żywności. Ze względu na swoje wysokie właściwości słodzące, przy jednoczesnym niewpływaniu na smak jest stosowany jako substancja słodząca w produkcji np. dżemów, galaretek, czekolad, ciast i ciasteczek, deserów, produktów zbożowych, gum do żucia, suplementów diety.

A oto najważniejsze informacje dotyczące erytrytolu.

  • Erytrytol wygląd: krystaliczna, bezzapachowa substancja, dobrze rozpuszczalna w wodzie
  • Erytrytol smak: profil smakowy erytrytolu jest niemal identyczny jak cukru spożywczego
  • Erytrytol słodkość: jego poziom słodkości w porównaniu do cukru spożywczego jest zbliżony. Sacharoza jest jedynie ok. 20-30 % słodsza niż erytrytol
  • Erytrytol kcal: substancja ta ma mniej kalorii od sacharozy, ilość kalorii jest tak niewielka, że na opakowaniach widnieje 0 kcal

Erytrytol dla cukrzyka – bezpieczny słodzik

Wiele osób, które choruje na cukrzycę chcąc jak najbardziej ograniczyć podaż cukrów prostych w swojej diecie szuka ich zamienników. Niestety większość zamienników cukru spożywczego posiada wady, które ciężko zignorować. Przede wszystkim większość zamienników cukru odznacza się zmienionymi walorami smakowymi, przez co nie są akceptowane przez wiele osób. Stosowanie innych zaś jest kontrowersyjne, ponieważ oskarżane są o działanie rakotwórcze.

Erytrytol dla cukrzyka jest wiec alternatywą i pozwala nie chcą zrezygnować ze słodzenia porannej kawy czy słodkiego dżemu. Smak słodzika jest zbliżony do smaku sacharozy, przez co jest praktycznie nie do odróżnienia. Ponadto badania prowadzone przez ekspertów ze Światowej Organizacji Zdrowia potwierdziły, że ta substancja słodząca jest całkowicie bezpieczna dla zdrowia nawet wówczas, gdy spożyje się go w większej ilości. Co najważniejsze w przypadku osób chorych na cukrzycę erytrytol ze względu na zerowy indeks glikemiczny nie wpływa na podnoszenie poziomu glukozy w krwi. Z tego względu może być bezpiecznie stosowany przez diabetyków. Warto wspomnieć, że możemy spotkać wiele preparatów oznaczonych jako „odpowiednie dla diabetyków” np. syropy i są one często dosładzane właśnie erytrytolem. Ten fakt potwierdza, że słodzenie erytrytolem staje się coraz bardziej popularne.

Erytrytol – zaopatrz się w ten zamiennik u sprawdzonego sprzedawcy

Jak widać słodzenie mimo wszystko może być zdrowe, nawet w przypadku cukrzyków. Jednakże należy pamiętać, aby takie właśnie suplementy kupować rozważnie i jedynie w sprawdzonych sklepach.  U sprzedawców, którzy posiadają doświadczenie i stawiają zawsze na najwyższą jakość produktów. Kupując w takich miejscach masz pewność, że wybierzesz towar markowy i bezpieczny. Po erytrytol oraz inne specjalistyczne produkty dla diabetyków i nie tylko zajrzyj do naszego sklepu. Serdecznie zapraszamy!

*artykuł sponsorowany

Print Friendly, PDF & Email

One comment

Dodaj komentarz