Uwielbiam chrupiące ziemniaczki. Niestety czasem nie mam czasu czekać aż się upieką lub (tak jak dziś) letnia, upalna pogoda nie nastraja do włączania piekarnika. Dlatego przygotowuję ekspresową wersję chrupiących ziemniaków na patelni. Dziś przygotowałam je z papryką nutą, która dodała nie tylko smaku, ale też i pięknego koloru moim ziemniaczkom. Spróbujcie, bo pomysł jest naprawdę prosty. W ten sam sposób możecie przygotować np. ziemniaki z poprzedniego dnia. Chrupiące paprykowe ziemniaczki podajemy same, jako dodatek do mięs lub surówek.
Składniki:
- porcja ugotowanych (w osolonej wodzie) ziemniaków *
- słodka czerwona papryka
- sól do smaku (u mnie o’Sole od Cenos)
- około 2 łyżki oleju
* u mnie na małą patelnię – około 5 sztuk; ilość zależy od Was dlatego w przepisie nie podaję dokładnych miar i wag
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki (nie można ich przegotować) lekko studzimy, następnie kroimy w grube plastry.
Na patelni (u mnie mała) rozgrzewamy olej (około 2 łyżek, olej powinien pokryć delikatnie dno patelni). Następnie przekładamy nasze pokrojone ziemniaki. Całość lekko solimy i przyprawiamy z wierzchu słodką czerwoną papryką.
Ziemniaczki smażymy na dużym ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając je drewnianą łyżką, aby były chrupiące z każdej strony.
Ziemniaczki podajemy same, jako dodatek do mięs lub surówek. Po podaniu można je jeszcze doprawić np. solą w zależności od upodobań.
Ekspresowe chrupiące ziemniaczki paprykowe
Kochana bardzo fajne ziemniaczki 🙂
Dziękuję ?
W paprykowej wersji musiały być pyszne. 😉
Oj, były 😀
Uwielbiam takie pyszne, chrupiące ziemniaczki. Aż ślinka cieknie. Wyglądają bardzo pysznie. Pozdrawiam serdecznie 🙂
?