Ekspresowa sałatka do obiadu lub dań grilla. Czy Wy też nie wyobrażacie sobie drugiego dania bez zielonego dodatku? U mnie nigdy nie może go zabraknąć. Podobnie jest w przypadku wspólnego grillowania. Sałatki, to podstawa 🙂 (w szczególności do szaszłyków czy innych mięs). Jednak bywają dni, że po prostu nie mam na nic czasu. Wówczas sięgam po proste i naprawdę ekspresowe rozwiązania. Dziś jedno z nich. Sałatkę przygotowałam z kilku prostych składników. Całości smaku nadaje pyszny dressing jogurtowy od Folwark. Znacie tą nowość? Zestaw dressingów Folwark kryje w sobie mix 4 sosów w 40g saszetkach: dressing jogurtowy, sos Vinegrette, sos ziolowo musztardow oraz dressing włoski beztłuszczowy. Idealna propozycja dla zabieganych lub po prostu osób, które uwielbiają sałatki. Idealne do pracy. Naszykujcie porcje warzyw, miksu sałat i weźcie jeden z sosów lub dressingów. Tuż przed jedzeniem wymieszajcie zawartość saszetki z warzywami / sałatą.
A wracając do ekspresowej sałatki do obiadu lub grilla…
Składniki:
- 1 mała sałata
- 1/2 długiego zielonego ogórka
- około 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- pęczek rzodkiewek
- 1 saszetka dressingu jogurtowego Folwark
- świeżo mielony kolorowy pieprz*
*można pominąć
Przygotowanie:
Sałatę rwiemy w rękach i wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojone w plasterki rzodkiewki, posiekany szczypiorek i pokrojonego (obranego) ogórka (najlepiej pokroić go w półplasterki). Całość polewamy jogurtowym dressingiem i doprawiamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem (można pominąć, jednak my lubimy dobrze doprawione sałatki). Mieszamy składniki łyżką.
Sałatkę podajemy do drugiego dania. Idealnie sprawdzi się również do dań z grilla (w szczególności do szaszłyków czy innych mięs).
Smacznego