Ekspresowa pizza – ciasto bez wyrastania

Ekspresowa pizza – ciasto bez wyrastania Dziś mam dla Was ekspresowy przepis na pizze. Ciasto przygotowuje się w kilka chwil, pomijamy tu etap wyrastania. Dlatego całość zajmie Wam dosłownie kilka minut 😉 Zagniatamy ciasto na pizze na świeżych drożdżach, układamy ulubione dodatki i do piekarnika. Kilka minut i pyszna pizza gotowa. Korzystam z tego przepisu, gdy nie mam za wiele czasu, a mamy ochotę na domową pizze 😉 Spróbujcie i Wy.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej + do podsypania
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 szklanki ciepłej wody (nie gorącej!)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 szczypty cukru
  • 1 mała szczypta soli

Dodatkowo:

  • około 100-120 g żółtego sera (najlepiej mozzarella wiórki, ale może być inny)
  • sos pomidorowy do posmarowania spodu
  • 5-6 plasterków ulubionej wędliny/kiełbasy
  • 4-5 suszonych pomidorów w oleju słonecznikowym Ponti
  • 1-2 szczypty ziół do pizzy i zapiekanek
  • świeże liście bazylii do podania

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni (grzanie góra-dół, u mnie z termoobiegiem, ale nie jest to konieczne).

Do ciepłej wody wkruszamy nasze drożdże, dodajemy cukier i mieszamy składniki.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, oliwę z oliwek i nasze rozrobione drożdże. Wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby podsypujemy rękę lekko mąką podczas wyrabiania. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne (może być delikatnie lepiące, ale nie za mocno).

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Papier skrapiamy delikatnie oliwą, którą rozsmarowujemy po całości ręką. Teraz wyciągamy nasze ciasto, wykładamy na wysmarowany papier i ugniatamy na kształt pizzy (robimy to ręką, którą rozsmarowywaliśmy oliwę, dzięki temu wszystko przebiegnie sprawniej i ciasto nie będzie się nam do niej lepić).

Na pizzy rozsmarowujemy sos pomidorowy, układamy plasterki szynki/kiełbasy i pokrojone w paseczki suszone pomidory. Całość posypujemy startym serem i ziołami.

Blaszkę z pizzą wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do ładnego zarumienienia. U mnie około 7-8 minut (ustawiłam termoobieg, bez piecze się dłużej). Pamiętajcie, że każdy piekarnik piecze inaczej, obserwujemy wygląd ciasta.

Przed podaniem na pizzy układamy listki świeżej bazylii.

Smacznego

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Skomentuj Ewa Anuluj pisanie odpowiedzi