Uwielbiam nowości kulinarne. Na początku przeglądam je wyrywkowo, a później wczytuję się w najciekawsze rozdziały, by w końcu i tak zapoznać się z nimi „od deski do deski” 😉 Ostatnio moja domowa biblioteczka wzbogaciła się o nowy ciekawy tytuł – “Dzika fermentacja” Sandora-Ellixa Katza. To książka inna niż wszystkie, przede wszystkim ze względu na ciekawą narrację, opisy, historię. Pełna zdjęć i ciekawych przepisów, które aż kuszą by je jak najszybciej spróbować odtworzyć we własnej kuchni.
„Książka Katza to niezwykle przydatny przewodnik kulinarny. Fermentacja jest tutaj nie tylko sposobem na przygotowanie jedzenia, a przede wszystkim kulturowym fenomenem i twórczą receptą na kuchenną monotonię.”
-Agata Godlewska, redaktorka naczelna magazynu „Food Service”
Książka podzielona jest na 13 rozdziałów, w których przeczytamy m.in. o zaletach żywności fermentowanej, poznamy trochę teorii, informacji o produkcji masowej oraz przepisy na dania fermentowane: warzywa, napoje, ziarna zbóż, rośliny strączkowe, wina, piwa i ocet.
Przepisy są naprawdę ciekawe i dokładne opisane. Z tą książką przygotujemy np. kwas truskawkowy, ricottę, fetę, kimchi z kapusty pekińskiej, chleb afgański, gulasz z masłem orzechowym i batatami, jogurt, kiszonki z miso i tamari, wytrawny szampan bezalkoholowy, ocet bananony, ser wiejski czy piwo ryżowe.
Bardzo ciekawa, ciekawa napisana książka pełna inspiracji i odmiennego podejścia do kuchni. Polecam!
„Dzika fermentacja”
Autor: Katz Sandor Ellixa
Objętość: 328 stron
Wydawnictwo: Illuminatio
Interesująca książka 🙂
Oj tak 🙂 Polecam 🙂