Dzika fermentacja. Recenzja.

Dzika fermentacja. Recenzja (1)Uwielbiam nowości kulinarne. Na początku przeglądam je wyrywkowo, a później wczytuję się w najciekawsze rozdziały, by w końcu i tak zapoznać się z nimi „od deski do deski” 😉 Ostatnio moja domowa biblioteczka wzbogaciła się o nowy ciekawy tytuł – “Dzika fermentacja” Sandora-Ellixa Katza. To książka inna niż wszystkie, przede wszystkim ze względu na ciekawą narrację, opisy, historię. Pełna zdjęć i ciekawych przepisów, które aż kuszą by je jak najszybciej spróbować odtworzyć we własnej kuchni.

„Książka Katza to niezwykle przydatny przewodnik kulinarny. Fermentacja jest tutaj nie tylko sposobem na przygotowanie jedzenia, a przede wszystkim kulturowym fenomenem i twórczą receptą na kuchenną monotonię.”

-Agata Godlewska, redaktorka naczelna magazynu „Food Service”

Książka podzielona jest na 13 rozdziałów, w których przeczytamy m.in. o zaletach żywności fermentowanej, poznamy trochę teorii, informacji o produkcji masowej oraz przepisy na dania fermentowane: warzywa, napoje, ziarna zbóż, rośliny strączkowe, wina, piwa i ocet.

Przepisy są naprawdę ciekawe i dokładne opisane. Z tą książką przygotujemy np. kwas truskawkowy, ricottę, fetę, kimchi z kapusty pekińskiej, chleb afgański, gulasz z masłem orzechowym i batatami, jogurt, kiszonki z miso i tamari, wytrawny szampan bezalkoholowy, ocet bananony, ser wiejski czy piwo ryżowe.

Bardzo ciekawa, ciekawa napisana książka pełna inspiracji i odmiennego podejścia do kuchni. Polecam!

Dzika fermentacja. Recenzja (6) Dzika fermentacja. Recenzja (5) Dzika fermentacja. Recenzja (4) Dzika fermentacja. Recenzja (3) Dzika fermentacja. Recenzja (2)

„Dzika fermentacja”
Autor: Katz Sandor Ellixa
Objętość: 328 stron
Wydawnictwo: Illuminatio

 

logo__zdrowepodejscie

http://zdrowepodejscie.pl/

 

2 comments

Dodaj komentarz