Duża domowa pizza z prostymi dodatkami

Duża domowa pizza z prostymi dodatkami

Są takie dni, gdy nic tak nie cieszy jak domowa pizza z ulubionymi, prostymi dodatkami 😉 Dziś polecam Wam mój sprawdzony przepis na domową pizze na dużą blachę. Prosta w przygotowaniu, wystarczająco duża by starczyło dla całej rodziny. Nic tylko kroić i jeść 😉

A Wy lubicie domową pizze?

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • około 1 łyżeczki cukru
  • 40 g świeżych drożdży
  • niepełna szklanka ciepłej wody (tak 4/5 szklanki)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 szczypty mieszanki przypraw do pizzy lub innej ulubionej (opcjonalnie)
  • 1 średnia pieczarka
  • kawałek schabu – u mnie schab tradycyjny wędzony Lipowe Wzgórza
  • 1 duży ogórek korniszony
  • kawałek zielonej papryki
  • 150 g sera mozzarella wiórki
  • sos na spód – u mnie dziś sos o smaku meksykańskiej salsy

Przygotowanie:

Do ciepłej wody dodajemy cukier i wkruszamy nasze drożdże. Mieszamy i odstawiamy na chwilę.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej, sól, ulubione przyprawy (opcjonalnie) i nasze rozdrobnione drożdże.

Wszystko mieszamy chwilę łyżką, a następnie wyrabiamy ręką tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę. Miskę smarujemy lekko olejem. Wkładamy do niej nasze ciasto i odstawiamy pod przykryciem na około 1 h w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Smarujemy go lekko olejem i wykładamy na papier nasze wyrośnięte ciasto. Naciskając dłonią formujemy kształt pizzy.

Pizze smarujemy sosem, posypujemy delikatnie serem, układamy nasze pokrojone dodatki: schab, pieczarkę, ogórek i paprykę.

Posypujemy wszystko resztą sera.

Pizze pieczemy w nagrzanym do 240 stopni piekarniku do ładnego zarumienienia, około 10-12 minut. Pizzę można upiec także w domowym piecu ogrodowym, dzięki czemu zyska ona niepowtarzalny smak. 

Uwaga! Czas może być różny w zależności od piekarnika, pizze należy obserwować.

Podajemy z ulubionym sosem.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz