Duszona kapusta z kiełbasą

Duszona kapusta z kiełbasą. Proste, pyszne danie, które przygotowuję zawsze, gdy zostanie mi kawałek białej kapusty. Taką duszoną kapustę najczęściej podaję z ulubionym pieczywem lub jako dodatek do innych dań. Prosta, a jakże sycąca dzięki dodatkowi kiełbasy. Jeśli lubicie tego typu dania, to polecam Wam spróbować tej wersji. W sezonie możecie użyć młodej kapusty będzie wówczas jeszcze smaczniej. Duszoną kapustę z kiełbasą czasem urozmaicam też o dodatek pieczarek. Podsmażamy je wówczas wraz z mięsem.

Składniki:

  • pół małej główki białej kapusty
  • 2 kiełbasy śląskie z szynki Maestro Henryk Kania
  • około 2 szklanki wody
  • 3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego
  • sól zwykła i ziołowa do smaku
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 mała cebula (lub 2 łyżki płatków suszonej cebuli)
  • olej do podsmażenia składników

Przygotowanie:

Kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do garnka/rondla, podlewamy wodą (do około połowy kapusty, można użyć mniej wody niż w składnikach), solimy po wierzchu i dusimy pod przykryciem do miękkości. Przecedzamy. Wodę z kapusty odkładamy na bok – będziemy potrzebować niepełną 1 niepełną szklankę.

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy pokrojone na półplasterki kiełbasy, podsmażamy chwile. Dodajemy naszą kapustę. Do odlanej wody dodajemy przecier pomidorowy i dokładnie całość mieszamy, dolewamy do reszty składników. Całość doprawiamy do smaku świeżo mielony czarnym pieprzem, solą ziołową i dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę. Dusimy jeszcze kilka minut pod przykryciem. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy.

Podajemy z ulubionym pieczywem lub  jako dodatek do innych dań.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz