Duszona kapusta z kiełbasą. Proste, pyszne danie, które przygotowuję zawsze, gdy zostanie mi kawałek białej kapusty. Taką duszoną kapustę najczęściej podaję z ulubionym pieczywem lub jako dodatek do innych dań. Prosta, a jakże sycąca dzięki dodatkowi kiełbasy. Jeśli lubicie tego typu dania, to polecam Wam spróbować tej wersji. W sezonie możecie użyć młodej kapusty będzie wówczas jeszcze smaczniej. Duszoną kapustę z kiełbasą czasem urozmaicam też o dodatek pieczarek. Podsmażamy je wówczas wraz z mięsem.
Składniki:
- pół małej główki białej kapusty
- 2 kiełbasy śląskie z szynki Maestro Henryk Kania
- około 2 szklanki wody
- 3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego
- sól zwykła i ziołowa do smaku
- świeżo mielony czarny pieprz
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- 1 mała cebula (lub 2 łyżki płatków suszonej cebuli)
- olej do podsmażenia składników
Przygotowanie:
Kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do garnka/rondla, podlewamy wodą (do około połowy kapusty, można użyć mniej wody niż w składnikach), solimy po wierzchu i dusimy pod przykryciem do miękkości. Przecedzamy. Wodę z kapusty odkładamy na bok – będziemy potrzebować niepełną 1 niepełną szklankę.
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy pokrojone na półplasterki kiełbasy, podsmażamy chwile. Dodajemy naszą kapustę. Do odlanej wody dodajemy przecier pomidorowy i dokładnie całość mieszamy, dolewamy do reszty składników. Całość doprawiamy do smaku świeżo mielony czarnym pieprzem, solą ziołową i dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę. Dusimy jeszcze kilka minut pod przykryciem. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy.
Podajemy z ulubionym pieczywem lub jako dodatek do innych dań.
Smacznego