Drożdżowe zawijane bułeczki czosnkowe z szynką

Drożdżowe zawijane bułeczki czosnkowe z szynką

Drożdżowe zawijane bułeczki czosnkowe z szynką (3)

Dziś zapraszam Was na wspaniałe drożdżowe zawijane bułeczki czosnkowe z szynką. Idealne na każde przyjęcie, w szczególności na zbliżającego się sylwestra. Przygotowanie takich bułeczek nie jest trudne i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Oczywiście, jeśli nie liczyć pieczenia czy oczekiwania na wyrośnięcie ciasta drożdżowego 😉 Ale w tym czasie można zająć się innymi sprawami 😉 Bułeczki są pyszne, nadziane wspaniałą szynką od Henryka Kani sprawią że każdy zechce sięgnąć po kolejną 🙂 Spróbujcie i Wy.

Drożdżowe zawijane bułeczki czosnkowe z szynką (2)Drożdżowe zawijane bułeczki czosnkowe z szynką

Drożdżowe zawijane bułeczki czosnkowe z szynką (4)

Składniki:

Na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g rozpuszczonego masła (u mnie lekko ciepłe)
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 8 g drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli i czarny mielony pieprz

Nadzienie:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 liście świeżej bazylii
  • sól i pierz do smaku
  • kilka plastrów szynki wędzonej Maestro Henryk Kania
  • ser Mozzarella wiórki

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże instant, łyżeczkę cukru, szczyptę soli i czarny mielony pierz (lekko posypujemy po wierzchu). Następnie wlewamy lekko ciepłe rozpuszczone masło i mleko. Całość wyrabiamy ręką tak długo, aż ciasto będzie miękkie i sprężyste. Z ciasta formujemy kulkę i zostawiamy je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod przykryciem (około 1 godziny). Ja używam miski do ciast drożdżowych z pokrywką, ale można przykryć zwykłą miskę ściereczką.

Po tym czasie rozwałkowujemy. Kroimy na pasy – mi zazwyczaj wychodzi około 6-7 pasów.

Przygotowanie zawijanych bułeczek (1)Przygotowanie zawijanych bułeczek (2)

W małej miseczce mieszamy majonez, jogurt naturalny, 2 obrane i starte na drobnych oczkach ząbki czosnku, posiekane liście bazylii, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanie zawijanych bułeczek (5)

Tak przygotowaną mieszanką smarujemy każdy plaster ciasta, a następnie obsypujemy serem mozzarella wiórki. Na wierzch układamy plastry szynki. Można w całości, ale ja każdy przecinam na pół aby nie przypiekł się za mocno podczas pieczenia (plasterki mogą wystawać poza ciasto).

Przygotowanie zawijanych bułeczek (4)

Każdy pasek ciasta ostrożnie zwijamy w rulon. Układamy w małych odstępach w małej formie (u mnie aluminiowa, w przypadku używania tradycyjnej foremki najpierw wykładamy ją papierem do pieczenia).

Przygotowanie zawijanych bułeczek (3)

Tak przygotowane drożdżowe zawijane bułeczki czosnkowe z szynką wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (środkowy poziom, grzanie góra-dół). Czas pieczenia zależny od piekarnika, należy obserwować bułeczki (około 25-30 minut).

Drożdżowe zawijane bułeczki czosnkowe z szynką (5)Drożdżowe zawijane bułeczki czosnkowe z szynką (6)

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi