Dziś zapraszam Was na wspaniałe drożdżowe zawijane bułeczki czosnkowe z szynką. Idealne na każde przyjęcie, w szczególności na zbliżającego się sylwestra. Przygotowanie takich bułeczek nie jest trudne i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Oczywiście, jeśli nie liczyć pieczenia czy oczekiwania na wyrośnięcie ciasta drożdżowego 😉 Ale w tym czasie można zająć się innymi sprawami 😉 Bułeczki są pyszne, nadziane wspaniałą szynką od Henryka Kani sprawią że każdy zechce sięgnąć po kolejną 🙂 Spróbujcie i Wy.
Drożdżowe zawijane bułeczki czosnkowe z szynką
Składniki:
Na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 50 g rozpuszczonego masła (u mnie lekko ciepłe)
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 8 g drożdży instant
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli i czarny mielony pieprz
Nadzienie:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki naturalnego jogurtu
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 liście świeżej bazylii
- sól i pierz do smaku
- kilka plastrów szynki wędzonej Maestro Henryk Kania
- ser Mozzarella wiórki
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże instant, łyżeczkę cukru, szczyptę soli i czarny mielony pierz (lekko posypujemy po wierzchu). Następnie wlewamy lekko ciepłe rozpuszczone masło i mleko. Całość wyrabiamy ręką tak długo, aż ciasto będzie miękkie i sprężyste. Z ciasta formujemy kulkę i zostawiamy je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod przykryciem (około 1 godziny). Ja używam miski do ciast drożdżowych z pokrywką, ale można przykryć zwykłą miskę ściereczką.
Po tym czasie rozwałkowujemy. Kroimy na pasy – mi zazwyczaj wychodzi około 6-7 pasów.
W małej miseczce mieszamy majonez, jogurt naturalny, 2 obrane i starte na drobnych oczkach ząbki czosnku, posiekane liście bazylii, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Tak przygotowaną mieszanką smarujemy każdy plaster ciasta, a następnie obsypujemy serem mozzarella wiórki. Na wierzch układamy plastry szynki. Można w całości, ale ja każdy przecinam na pół aby nie przypiekł się za mocno podczas pieczenia (plasterki mogą wystawać poza ciasto).
Każdy pasek ciasta ostrożnie zwijamy w rulon. Układamy w małych odstępach w małej formie (u mnie aluminiowa, w przypadku używania tradycyjnej foremki najpierw wykładamy ją papierem do pieczenia).
Tak przygotowane drożdżowe zawijane bułeczki czosnkowe z szynką wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (środkowy poziom, grzanie góra-dół). Czas pieczenia zależny od piekarnika, należy obserwować bułeczki (około 25-30 minut).
Smacznego
Świetnie te bułeczki wyglądają i z pewnością tak samo smakują! 🙂
Dziękuję i polecam 🙂