Drożdżowe zawijańce z pieczarkami, kiełbasą i serem – puszyste i pyszne


Drożdżowe zawijańce z pieczarkami, kiełbasą i serem 

Dziś mam dla Was przepis, który sprawdzi się zarówno na pyszny obiad, jak i imprezowe danie. Pyszne drożdżowe zawijańce z pieczarkami, kiełbasą i serem. Ich przygotowanie jest naprawdę proste. A smak? Musicie sami spróbować 🙂 U mnie zawsze znikają w mgnieniu oka. Takie drożdżowe zawijańce na wytrawnie możecie śmiało też np. zabrać w śniadaniówce do pracy lub na wycieczkę.

Dobry farsz to podstawa

Podstawą tego przepisu jest puszyste ciasto drożdżowe i dobry farsz. Jego smak zależy od użytych produktów. Ja dziś postawiłam na pieczarki i pyszną czosnkową kiełbasę od Podlaska Chata. Mój mąż się w niej dosłownie rozsmakował. Podlaska Chata to własne tradycyjne receptury, gatunkowe mięso, bogate kompozycje przypraw i to co najważniejsze, czyli pyszny smak i aromat. Oferta jest naprawdę bogata. Sprawdźcie sami 🙂 

Zobaczcie co ja dobrego zamówiłam. Zbliża się majówka, więc… U mnie przeważają pyszne kiełbasy 😉

Więcej pod koniec wpisu 😉

Jak przygotować wytrawne drożdżowe zawijańce?

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej + do podsypania
  • 3 łyżeczki suszonych drożdży
  • mała szczypta soli
  • 40 g masła lub margaryny (wcześniej wyjęte z lodówki)
  • niepełna szklanka ciepłego mleka
  • szczypta cukru
  • 1 jajko M

Na farsz:

Dodatkowo:

  • kawałek żółtego sera
  • 1 jajko

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, wlewamy mleko, dodajemy sól, jajko i masło w kawałkach. Wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być miękkie, elastycznie, nie lepiące się do dłoni. W razie potrzeby dłoń podczas wyrabiania posypujemy mąką. Ciasto należy wyrabiać przez dłuższy czas.

Ciasto odstawiamy pod przykrycie na 30 minut w ciepłe miejsce.

Przygotowujemy farsz:

Pieczarki drobno kroimy. Kiełbasę kroimy w kostkę. Całość smażymy na łyżce oleje i łyżce masła doprawiając solą i pieprzem. Co jakiś czas mieszamy. Pod koniec smażenia dodajemy około 2 łyżek suszonych płatków cebuli (zamiennie można dodać świeżą cebulę, należy ją najpierw zeszklić).

 

Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką macie na kształt a’la prostokąta (około 42 na 28 cm). 

Wykładamy nasz farsz na jeden z dłuższych boków zostawiając odrobinę miejsca. Zwijamy całość w roladę. Zlepiamy końcówki. Kroimy na roladki. 

Każdą układamy na płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko dociskamy. Wierzch posypujemy startym serem.

Całość smarujemy delikatnie rozmąconym jajkiem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do ładnego zarumienienia, około 25 minut.

Smacznego

/Wpis we współpracy z Podlaska Chata/

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz