Drożdżowe ślimaczki z szynką i serem Dziś mam dla Was przepis na pyszne drożdżowe ślimaczki z szynką i serem. Takie zawijane bułeczki, to świetny pomysł na kolację, imprezę lub by zabrać ze sobą w trasę. Ich przygotowanie jest naprawdę proste. Doskonale smakują same, jak i w towarzystwie domowych sosów (np. czosnkowego) czy kubka czerwonego barszczu. Oczywiście smak drożdżowe ślimaczki zawdzięczają szynce. To ona jest tu podstawą, dlatego warto wybrać dobrej jakości szynkę.
Jeśli zwracacie uwagę na jakość i smak kupowanego mięsa, to koniecznie zajrzyjcie do sklepu Pieczone&Wędzone (do końca 2020 r. dostawa za darmo, więc warto zamówić coś na święta lub sylwestra). Bogata oferta: kiełbasy, pieczyste, wędzonki, wyroby i wędliny z dziczyzny, wyroby i wędliny z wieprzowiny, wyroby garmażeryjne i inne. I co najważniejsze:
- wolne od GMO, gluteny i alergenów,
- dziczyzna z polskich lasów,
- świnki z certyfikowanej hodowli bez antybiotyków,
- same naturalne dodatki,
- wędzone naturalnym dymem
Warto spróbować!
P.s. Ja w sklepie Pieczone&Wędzone zamówiłam szynkę, boczek, kiełbasę i pasztetową. I muszę Wam powiedzieć, że wszystko jest przepyszne.
A wracając do przepisu na drożdżowe ślimaczki z szynką… Spójrzcie jak je łatwo przygotować 🙂
Składniki:
Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej + do podsypania
- 30 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 40 g masła lub margaryny
- niepełna szklanka mleka
- szczypta cukru
- 1 jajko klasy M
Dodatkowo:
- 6 plasterków szynki tradycyjnej Pieczone&Wędzone
- 5-6 plasterków żółtego sera
- 1 jajko do posmarowania bułeczek
Przygotowanie:
Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru, mieszamy i odstawiamy na chwilę na bok.
Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy nasze drożdże, dodajemy sól, wbijamy jajko i dodajemy masła (siekamy je). Wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być miękkie, elastycznie, nie lepiące się do dłoni. W razie potrzeby dłoń podczas wyrabiania posypujemy mąką. Ciasto należy wyrabiać przez dłuższy czas.
Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 1 h, u mnie wyrosło szybciej).
Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie. Kroimy na 3 pasy i nakładamy na nie szynkę i ser (jak na zdjęciu). Możecie śmiało dodać więcej sera.
Każdy pasek kroimy na pół, zwijamy. Następnie takie duże ruloniki tniemy na dwie części. Nasze drożdżowe ślimaczki układamy na blaszce. Pamiętajcie by doże skleić zakończenie ślimaczka, by wam się nie rozwinęły bułeczki podczas pieczenia.
Bułeczki ślimaczki pieczemy do ładnego zarumienienia w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny, u mnie około 20-25 minut. Obserwujemy ślimaczki, nie pieczemy za długo. Uwaga! Ja miałam bardzo topliwy ser i stąd taki wygląd ślimaczków, ser podczas pieczenia wyciekał, ale to tylko na plus 😉
Podajemy z ulubionymi dodatkami np. domowym sosem czosnkowym.
Smacznego
świetna przekąska