Drożdżowe rożki z farszem pieczarkowo-serowym

Drożdżowe rożki z farszem pieczarkowo-serowym

Dziś mam dla Was przepis na pyszne drożdżowe rożki z farszem pieczarkowo-serowym. Idealne na przyjęcia, idealne na zbliżające się święta. Rożki są proste w przygotowaniu, a ich farsz zachwyca smakiem. Wszystko dzięki dodatkowi sera smażonego Frąckowiak, który wspaniale wzbogaca smak farszu. Koniecznie spróbujcie. Takie drożdżowe rożki wspaniale smakują same lub jako dodatek do domowego czerwonego barszczu.

Składniki:

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej + do podsypania
  • 30 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 40 g masła lub margaryny
  • niepełna szklanka mleka
  • szczypta cukru
  • 1 jajko klasy M

Na farsz:

  • 250 g pieczarek (waga już obranych i pokrojonych)
  • 1 mała cebula
  • 2,5 pełnej łyżki Ekologicznego sera smażonego Frąckowiak (ser wyjęty bezpośrednio z lodówki, aby miał bardziej zwartą konsystencję)
  • sól i czarny mielony pieprz do smaku
  • niewielka ilość oleju

Przygotowanie:

Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru, mieszamy i odstawiamy na chwilę na bok.

Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy nasze drożdże, dodajemy sól, wbijamy jajko i dodajemy posiekane masło. Wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być miękkie, elastycznie, nie lepiące się do dłoni. W razie potrzeby dodajemy mąki (stopniowo, niewielką ilość). Ciasto należy wyrabiać przez dłuższy czas.

Z ciasta formujemy kulę. Odstawiamy je w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia.

Jak przygotować farsz?

Cebulę i pokrojone pieczarki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dobrze doprawiając je świeżo mielony pieprzem i niewielką ilością soli.

Zawartość patelni przekładamy do misy blendera z nożami. Dodajemy ser smażony i razem wszystko miksujemy (krótko). Próbujemy nasz farsz i opcjonalnie doprawiamy do smaku.

Jak przygotować drożdżowe rożki?

Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Następnie wałkujemy je na podsypanym mąką blacie (nie za cienko, około 4 mm). Szklanką wykrawamy kółka. Każde lekko rozciągamy w dłoni i na środek nakładamy łyżką farsz. Każde kółko zlepiamy po środku, by stworzyć rożki (trzeba je dobrze zlepić, by w trakcie pieczenia się nie rozlepiły).

Rożki układamy w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

Pieczemy do ładnego zarumienienia około 20-25 min. Ja przeważnie pierwsze 15 minut piekę bez termoobiegu, a następnie go włączam. Pierogi pieczemy na łady złoto-brązowy kolor. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika.

Smacznego

*wpis we współpracy

Print Friendly, PDF & Email

One comment

Skomentuj Kama Anuluj pisanie odpowiedzi