Drożdżowe pierogi z kiełbasą i pieczarkami

Drożdżowe pierogi z kiełbasą i pieczarkami Lubicie pierogi? A próbowaliście kiedyś drożdżowych pierogów? Polecam 🙂 Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Drożdżowe pierogi idealnie sprawdzą się na obiad, jak i przyjęcia. Można nadziać je dowolnym farszem. Ja dziś polecam wam drożdżowe pierogi z kiełbasą i pieczarkami. Do tego odrobina przypraw i oczywiście cebula do smaku. Wyszło przepysznie.

 W tym przepisie wykorzystałam kiełbasę krakowską z dzika. Jeśli nigdy nie próbowaliście takiej kiełbasy, to polecam. Kiełbasę i inne doskonałe wędliny (nie tylko z dzika) możecie nabyć w sklepie Pieczone&Wędzone Co wyróżnia to miejsce? Wyroby są:

  • wolne od GMO, gluteny i alergenów,
  • dziczyzna z polskich lasów,
  • świnki z certyfikowanej hodowli bez antybiotyków,
  • same naturalne dodatki,
  • wędzone naturalnym dymem

Składniki:

Ciasto na drożdżowe pierogi:

  • 500 g mąki pszennej + do podsypania
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • mała szczypta soli
  • 40 g miękkiego masła lub margaryny
  • niepełna szklanka mleka
  • 1 jajko M + 1 jajko do posmarowania pierogów

Na farsz:

  • 120 g kiełbasy krakowskiej z dzika Pieczone&Wędzone
  • 150 g pieczarek (można dać więcej)
  • 1 łyżka masła
  • 1 mała cebula lub 2 łyżki płatków suszonej cebuli
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Drożdże wkruszamy do ciepłej wody, dodajemy cukier i dokładnie wszystko mieszamy.

Do większej miski dodajemy mąkę, nasze rozrobione drożdże, 1 jajko, miękkie masło (lub margarynę) i sól. Wstępnie mieszamy składniki łyżką, a następnie wyrabiamy dłonią tak długo aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Podczas wyrabiania dłoń podsypujemy mąką, tak by ciasto przestało się kleić. Mąki nie dodajemy zbyt dużo, by ciasto nie było za twarde. Ciasto odstawiamy na bok pod przykryciem na czas przygotowania farszu i rozgrzania piekarnika.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Przygotowujemy farsz. Jeśli używamy świeżą cebulę to należy ją drobno posiekać i podsmażyć na maśle (suszoną cebulę dodajemy razem z pieczarkami). Dodajemy pokrojone w kosteczkę pieczarki, chwile smażmy. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Doprawiamy całość solą i pierzem i jeszcze chwilę smażymy mieszając.

Ciast wałkujemy ja na podsypanym mąką blacie na 4-6 mm w zależności od tego jak puchate chcemy mieć pierożki. Szklanką wycinamy koła.

Koła rozciągamy w dłoniach, na środek nakładamy farsz i zlepiamy brzegi tworząc drożdżowe pierogi.

Pierogi układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20-25 minut (środkowa półka). Po około 15 minutach można włączyć termoobieg. Pierogi pieczemy na łady złoto-brązowy kolor. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

One comment

Skomentuj Patrycja Reszko Anuluj pisanie odpowiedzi