Uwielbiam wszelkiego rodzaju sosy. W szczególności upodobałam sobie sos czosnkowy. Przyznam szczerze, że od jakiegoś czasu nie wyobrażam sobie pizzy bez jego dodatku. Jednak nic nie równa się z domową wersją tego pysznego sosu. Dziś zapraszam Was na prosty przepis na taki właśnie domowy sos czosnkowy. Spróbujcie. Sos możecie przechować w lodówce. Doskonale pasuje do pizzy, kanapek lub zapiekanek.
Domowy sos czosnkowy
2016-05-16 22:52:40
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- 2 1/2 ząbka czosnku
- 4 czubate łyżeczki śmietany 18%
- 3-4 czubate łyżeczki majonezu stołowego - u mnie Roleski
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Czosnek trzemy na tarce na małych oczkach wprost do miseczki.
- Odstawiamy go na 5 minut. Następnie dodajemy 4 łyżeczki śmietany i 3 czubate łyżeczki majonezu. Dokładnie mieszamy, całość doprawiamy solą i pieprzem.
- Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut (do dobrego schłodzenia). Próbujemy. Opcjonalnie dodajemy więcej majonezu i przypraw.
- Przekładamy do sosjerki.
- Podajemy z pizzą lub zapiekankami. Choć i na kanapki taki sos smakuje wybornie.
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/