Domowy ser jogurtowy + kilka słów o produkcji sera

domowy-ser-jogurtowy-przepisDziś polecam Wam przepis na domowy ser jogurtowy. Pyszny, kremowy i bardzo łatwy w przygotowaniu. Nasz idealnie sprawdził się na śniadanie z dodatkiem szczypiorku i ulubionych przypraw. Moje dzieci zajadały się nim tak bardzo, że aż miały białe uśmiechy na buźkach 😉 Dziś dzielę się z Wami jednym z najszybszych i najprostszych przepisów na domowy ser. Jednak dzięki uprzejmości Serowar.pl poznałam o wiele więcej ciekawych receptur. Jak się okazuje produkcja sera w domu nie musi być wcale trudna. Możemy sami z powodzeniem przygotować wiejski serek pełnoziarnisty, twaróg, tradycyjny cheddar i wiele innych. A to wszystko w warunkach domowych. Osobiście przygotowałam jeszcze ser podpuszczkowy tzw. „Ser Koryciński” oraz domowy jogurt. Niestety ze względu na awarię komputera straciłam zdjęcia, ale na pewno podzielę się z Wami jeszcze nie jednym przepisem na domowy ser.

W zestawie startowym, który otrzymałam od Serowar.pl znajdują się podstawowe elementy, dzięki którym nawet początkujący może stworzyć swój własny pyszny ser lub inny produkt mleczarski. Zestaw „NA START” to podstawowy zestaw do wyrobu serów podpuszczkowych (np. typu Koryciński) oraz twarogów i serów zwarowych (np. typu Ricotta).

Zestaw zawiera:

– podpuszczka w płynie 50 ml (buteleczka z kroplomierzem – proste dawkowanie)
– chlorek wapnia spożywczy 10 g (potrzebny w przypadku użycia mleka ze sklepu – pasteryzowanego)
– chusta serowarska 50×50 cm
– forma serowarska Retina Niska 1 kg (14 x 6,5 cm)
– analogowy termometr szpikulcowy
– broszura informacyjna dla początkujących serowarów
– karta z podstawowymi przepisami

domowy-zestaw-do-wyrobu-serazestaw-serowarski-na-start

Dodatkowo do zestawu dołączona była wspaniała książka „Domowy wyrób serów”, która jest idealnym wprowadzeniem do świata serowarstwa. Na pewno nie raz będę z niej korzystać. Moja rodzina się śmieje, że niedługo poznam ją na pamięć 😉 Zaglądajcie na blog już wkrótce kolejne przepisy na domowe sery i produkty mleczarskiej (takie jak jogurt czy masło).

ksiazka-domowy-wyrob-serow

A teraz zapraszam Was na przepis na domowy ser jogurtowy.

Składniki:

  • około 820 g jogurtu naturalnego (u mnie 2 duże opakowania firmy Z.)
  • sól (według uznania)
  • zioła (według uznania)

*w oryginalnym przepisie 1000 g jogurtu

Przygotowanie:

Używamy jogurtu o temperaturze pokojowej 22 stopnie. Mój był z lodówki, więc musiałam poczekać aż nabierze odpowiedniej temperatury, upewniłam się sprawdzając ją termometrem z zestawu startowego.

Jogurt przelewamy na formę serowarską wyłożoną chustą serową (można przelać jogurt na sitko wyłożone muślinową chustą). Odczekujemy chwile, a następnie wiążemy rogi chusty tworząc pakunek. Pakunek z serem należy powiesić do osączenia na 12-24 godziny lub do chwili, kiedy przestanie sączyć się płyn, a ser osiągnie pożądaną konsystencję. Osobiście zostawiłam ser w firmie serowarskiej (oczywiście związany w chuście). Formę ustawiłam nad metalową miską opierając jej brzegi o drewniane akcesoria kuchenne. Dzięki temu cały płyn sączył się do miski, a ser uzyskał ładny kształt.

Gdy ser uzyska pożądaną konsystencję wyjmujemy go i układamy na talerzyku. Możemy połączyć go z solą i/lub ulubionymi ziołami. U nas rozsmarowujemy ser na kromkach i dowolnie doprawiamy bezpośrednio przed jedzeniem.

domowy-ser-jogurtowy-jak-zrobic

Ser przechowujemy pod przykryciem w lodówce do 2 tygodni (wg informacji w książce).

przepis-na-domowy-ser-jogurtowy

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

5 comments

  1. Megly says:

    Moja ciocia mieszka na wsi, ma krówkę i robi najlepsze sery na świecie. Recepturę przejęła po babci (choć i babcia mimo wieku czasem zrobi serek). Moja mama się śmieje, że gdy była ze mną w ciąży to po wszystkim robiło jej się niedobrze, ale ser od teściowej trzymał ją przy życiu 😉
    Pozdrowionka 🙂

  2. Fanka domowych wyrobów says:

    Wiele osób myśli, że serowarstwo to czarna magia i lepiej poprzestać na tym, co możemy dostać w sklepie. Niestety, kupne sery dalece odbiegają od oryginałów i często są lepszymi lub gorszymi podróbami zawierającymi tłuszcze roślinne, mleko w proszku czy szkodliwy karagen. Wbrew pozorom, bardzo łatwo pomylić prawdziwą goudę od sera „typu gouda”. Dlatego robiąc domowe sery mamy pewność, że zawierają 100% mleka, są pełnowartościowe i bezpieczne. No a taki zestaw jest doskonały na początek, gdy jeszcze nie mamy zielonego pojęcia o domowym serowarstwie : )

Skomentuj Megly Anuluj pisanie odpowiedzi