Dziś zapraszam Was na deser z moich dziecinnych lat. Domowy budyń waniliowy z truskawkowo-cynamonowym zwieńczeniem. Ten deser za na pewno każdy, ale nie każdy przygotowuje go od podstaw. A zapewniam, że naprawdę warto. I… co najważniejsze. Przygotowanie domowego budyniu wcale nie jest dużo dłuższe od przygotowania tego kupnego. Wystarczy chwila mieszania składników, a reszta przygotowań jest właściwie taka sama 😉 I co najważniejsze… wiemy co jemy 😉
Osobiście budyń zawsze podaję z dżemem, konfiturą lub malinowym sokiem. Dziś wersja z konfiturą truskawkową z cynamonem. Smaki lata zamknięte w słoiczku 🙂 A to wszystko od Owocowy Dom. Smaczne, zdrowe i ekologiczne. Polecam Wam zapoznać się z całą ofertą 🙂
- 2 szklanki mleka (500 ml)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 2 żółtka jaj klasy M
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 2 łyżeczki
- do podania: konfitura truskawka z cynamonem Owocowy Dom
Przygotowanie:
Pół szklanki mleka przelać do miseczki. Resztę mleka zagotować z masłem.
Do miski z mlekiem dodać oba cukry, 2 żółtka i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać składniki np. ręczną trzepaczką.
Wlać zawartość miseczki do gotującego się mleka (zmniejszyć płomień) i mieszać intensywnie do zgęstnienia całego budyniu.
Budyń przelać do szklaneczek lub pucharków. Podawać z ulubioną konfiturą – polecam truskawkę z cynamonem od Owocowy Dom
Smacznego
Takie budynie bardzo lubię 🙂 Mniam… 🙂
😀